2020-й для Суспільного Волині – рік викликів і випробувань: продюсер UA: ВОЛИНЬ Костянтин Лоцман про підсумки року

2020-й для Суспільного Волині – рік викликів і випробувань: продюсер UA: ВОЛИНЬ Костянтин Лоцман про підсумки року

13 січ. 2021

Незважаючи на виклики 2020, команда Суспільного Волині швидко зорієнтувалась у ситуації, пристосувалась до нових реалій обмежень і заборон і гідно завершила рік, примноживши свої досягнення.

Навіть у періоди зміни режиму роботи філії через інфікування працівників, волинський глядач не залишався без оперативного інформування, видовищних трансляцій та цікавих спецпроєктів.

Волинська філія Суспільного у 2020 інформаційно підтримала 11 найрізноманітніших мистецьких, спортивних, пізнавально-просвітницьких подій:


Концерт Волинського народного хору за медіапідтримки UA: ВОЛИНЬ

На початку року, завдяки професійності та відповідальності волинських «технарів», філія змогла власними силами забезпечити трансляцію на всю Україну Різдвяного Богослужіння зі Свято – Троїцького собору. Для цього була розібрана ефірна апаратна і облаштована локація для якісної трансляції служби.

Святкового настрою глядачам Суспільного додав і новорічно-різдвяний концерт за участі місцевих виконавців, ініційований і відзнятий командою UA: ВОЛИНЬ.


Новорічно-різдвяний концерт

Із оновлених студій стартували проєкти «Сьогодні. Головне» , «Виборчий округ. Місцеві» та «Виборчий округ. Дебати». Виборчий марафон — це 11 годинних телевипусків на каналі UA: ВОЛИНЬ та 8 радіовипусків по 35 хвилин в ефірі UA: Українське радіо Луцьк. Учасники проєкту – 58 кандидатів на посади депутатів  Волинської обласної і Луцької міської рад та Луцького міського голови. 


«Виборчий округ. Дебати»: журналістка Олена Чернуха та кандидати на посаду міського голови Луцька

«2020 рік для Суспільного Волині – рік викликів і випробувань: від карантину і постраждалих від пандемії в колективі – до екстриму із захопленням заручників у Луцьку. Але, попри перепони, складнощі і стресові події, це був доволі успішний для нас рік. Про що свідчать і рейтингові показники філії. Ми чітко визначили для себе мету: втримати і утвердити реноме чи не єдиного на Волині незаангажованого ЗМІ. Тож найбільшою перемогою, вважаємо проєкти «Виборчий округ. Місцеві» та «Виборчий округ. Дебати». І якщо на комерційних каналах у цей час були потоки бруду і «жага крові», то наші ефіри надавали конкретну достовірну інформацію про кандидатів і можливість дебатувати на рівних умовах. Наша друга перемога – продуктивна участь в конкурсі ідей «Створюй із Суспільним». Цьогоріч від волинян більше заявок і вища якість проєктів», — розповідає продюсер UA: ВОЛИНЬ Костянтин Лоцман.

Продюсер UA: ВОЛИНЬ Костянтин Лоцман

Успішно реалізований і підтриманий  філією конкурсний проєкт «Геолокація:Волинь». За сприяння фахівців UA: ВОЛИНЬ підготовлено і розміщено в ефірі 12 випусків тревел-шоу  хронометражем 26 хвилин.

Ще два проєкти від місцевих волинських продакшенів: «Українське підпілля на Волині» та «Будь в курсі!» відібрані на конкурсі «Створюй із Суспільним» для реалізації у 2021 році.

У червні 2020 в ефірі UA: Українське радіо Луцьк з’явились два нових проєкти:

  •  «Про СПОРТ», у якому автор і ведучий, журналіст Вадим Панафідін запрошує до студії відомих спортсменів, експертів, спортивних аналітиків. Готує дайджести, репортажі з місця подій, огляди та інформаційні повідомлення про вагомі спортивні досягнення регіону й України; 
  •  «Сучасна українська з Вікторією Куманською» — серія інформативних міжпрограмних аудіороликів із простими поясненнями поширених у сучасній українській мові неологізмів.

Крім того, у 2020му колектив Волинської філії Суспільного підготував низку спецпроектів:

 До 80 річчя Волинського радіо вийшов цикл телерозповідей про відомих колишніх і нинішніх працівників. Вийшов в ефір і  «Вечір радіотеатру» - ювілейний спецпроєкт від UA: Українське радіо Луцьк; 

Під час жорсткого карантину, команда мовника організувала Балконні концерти для лучан. Імпровізованою концертною сценою став балкон приміщення Волинської філії Суспільного у центрі Луцька; 


До Дня вишиванки зняті короткі роликів для телебачення і діджитал-платформ про вишиванки журналістів, ведучих та працівників UA: ВОЛИНЬ; 

До Дня захисту дітей команда Суспільного Волині долучилась до проєкту Суспільного «Через карантин», знявши дві відеорозповіді про дитячі захоплення: цікаві й корисні хобі на карантині;

До Дня Конституції України підготовлено два цикли міжпрограмних відеороликів про історію створення та значення Основного закону держави. Перший проєкт підтримали команди регіональних суспільних мовників Поділля, Буковини, Франківщини, Тернопільщини. Це спогади творців Конституції України. Другий цикл міжпрограмних відеороликів пояснює чому потрібно знати і розуміти Конституцію і як громадянам захистити свої конституційні права;   

До Дня Незалежності України UA: ВОЛИНЬ ініціювала спецпроєкт #ВІЛЬНІ до створення якого долучились інші регіональні філії Суспільного. Спільно створена серія з десяти розповідей про людей з різних куточків України, які творять новітню історію країни, розбудовують її; 

До Дня Захисника України створено спецпроєкт «Присягаю захищати» — серію з чотирьох трихвилинних міжпрограмних відеороликів–розповідей про ліцеїстів Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Небесної Сотні, їх мотивацію до обрання фаху, готовність служити народу України і захищати рідну землю.

Попрощались із непростим 2020-м та зустріли Новий 2021-й серією новорічних привітань від телеведучих UA: ВОЛИНЬ.

Ще одним майданчиком для поширення перевіреної, неупередженої, правдивої інформації від Суспілного та неформального спілкування з краянами стала заснована Волинським регіональним мовником  нова фейсбук-спільнота «Волинь на карантині», а нині «Волинь. Я тут живу».

Нарощує «м’язи» новостворена діджитал-команда мовника. 

«Головним досягненням цього року вважаю блиск в очах колег. Для когось це звична справа, але для нас, колишніх новинарів з телевізійної команди, — було досягненням оволодіти графічними та відеоредакторами. В навчанні нам допомагає наш дизайнер графічних робіт Андрій Мельничук. Це неймовірне відчуття, коли тобі вдається самостійно освоїти те, що ще вчора здавалося надважким»,  — розповідає фахівець-аналітик UA: ВОЛИНЬ Олена Парай

Олена Парай

Діджитал тісно співпрацює з аудиторією, адже першим бачить реакцію від публікації на сайті, caption-відео на фейсбук-сторінці, знає, коли оперативність команди дала результат.  

Статті зі сторінки Суспільного Волині іноді за хвилину після публікації опиняються на сайтах чи не усіх місцевих видань. Це постійно тримає діджитал-команду у тонусі і змушує змагатися з колегами на швидкість, при цьому подаючи читачеві і глядачеві інформацію, яка відповідає усім стандартам Суспільного мовника. 

Цифрові платформи UA: ВОЛИНЬ:

січень 2020 – 1000 підписників

грудень 2020 року – 3817 підписників

січень 2020 – 5580 підписників

грудень 2020 року – 8250 підписників

січень 2020 – 30902 підписники;

грудень 2020 року – 49378 підписників;

січень 2020 – 200 підписників;

грудень 2020 року – 461 підписник.

Окремі caption-відео UA: ВОЛИНЬ набрали більше мільйона переглядів, гострі статті про життя регіону викликали резонанс на місцевому та всеукраїнському рівнях.  

Зараз діджитал-команда працює над удосконаленням технічних навичок, адже для злагодженої роботи фахівці повинні бути взаємозамінними, аби читач якнайшвидше отримав публікацію чи відео з місця події.

За словами шефредакторки новин UA: ВОЛИНЬ Лариси Літвицької, 2020-й був морально важким. Але це не повпливало на результати роботи:

«Філію зачиняли на карантин два рази через епідемію COVID-19. Новинарі працювали дистанційно – інформували волинян через рухомий рядок у ефірі. Команда діджитал-відділу забезпечувала новини на цифрових платформах Суспільного Волині. Перший випадок хвороби у колективі шокував і, одночасно, спонукав ще більше дбати за безпеку людей в колективі і робити усе можливе, аби не наражати на небезпеку інтерв’юйованих, гостей ефірів», — згадує Лариса Літвицька.

Не кардинально, але змінився принцип роботи. У результаті тісної співпраці редакторів «Теми дня» з кореспондентами новин стартував спільний проєкт «Сьогодні. Головне», коли новинарі підхоплюють «гарячу» тему, їдуть на місце події, збирають різні точки зору, збалансовують матеріал. А в прямоефірній передачі є можливість почути ще більше думок експертів.

«Сьогодні. Головне»: журналісти Микита Чибар та Надія Панасюк

Крім того, команді Суспільного Волині довелось працювати і в екстремальних умовах. 

Захоплення заручників у Луцьку – найнеординарніша подія для новинарів Суспільного Волині. Це сталося 21 липня 2020 року. Спрацювали оперативно. Кореспондент Вадим Панафідін найпершим вів трансляцію з місця події на фейсбук-сторінку Суспільного Волині.

Першими увімкнулися наживо в загальнонаціональний канал. Перший спецвипуск на каналі UA: ВОЛИНЬ був об 11:00. 

Суспільне Волині оперативно інформувало глядачів, радіослухачів та читачів про захоплення заручників у Луцьку. Журналісти вели прямі трансляції із центру міста для цифрових платформ, робили включення наживо в загальнонаціональний та регіональний ефіри, готували спецвипуски для телебачення й радіо. Упродовж дня кореспонденти здійснили 7 включень наживо з різних локацій центру Луцька для цифрових платформ Суспільного. Разом із журналістами мовника трансляції дивилися всі, хто стежив за перебігом подій. Допомагали Суспільному Волині знімальні групи з Рівного і Львова.

Кореспонденти філії загалом підготували 19 спецвипусків новин: 

8 спецвипусків на каналі UA: ВОЛИНЬ;

4 планових випуски і 4 спецвипуски на UA: ПЕРШИЙ;

11 випусків на UA: Українське радіо Луцьк;

4 години тривали діджитал-трансляції; 

3867 коментарів було на день виходу матеріалу

Понад півтора мільйона глядачів переглянули трансляції на цифрових платформах.

Шефредакторка UA: ВОЛИНЬ Лариса Літвицька

Кадри, які першими зняли кореспонденти і оператори каналу UA: ВОЛИНЬ, побачили в багатьох країнах світу. Дозволу скористатися зйомками офіційно просили у філії десятки каналів та інформагенств - AFP, Reuters, The Telegraph, Daily Mail, Euronews, BBC, The Economic Times, загальнонаціональні українські телеканали.

Наступного дня кореспондентці Суспільного Надії Панасюк вдалося поспілкуватися з однією із заручниць. 

«У цей день я була глядачем ефіру, а не редактором. Раділа миттєвій реакції колег. Тішилася за команду, бо крім цього одного насиченого дня за цей рік ми відпрацювали 262 робочих дні. Вони були різними – десь активними, десь спокійнішими. Але працювали ми разом! Сила нашого ньюзруму – це люди. А натхнення до роботи — глядачі», — ділиться Лариса Літвицька

Менеджмент філії спільно з творчою командою навчилися працювати в період пандемії та екстриму, організовувати творчо-виробничі  процеси в комфортних і безпечних умовах.

Незважаючи на проблеми і перешкоди, чимало зроблено у адміністративно-господарській сфері, очолюваній менеджеркою Людмилою Гетманчук.

Менеджерка UA: ВОЛИНЬ Людмила Гетманчук

«Незважаючи на секвестр бюджету і карантинні заходи у 2020 році, нам вдалось виконати основні нагальні завдання: утеплення приміщення та реконструкцію вентиляційної системи та встановлення системи кондиціонування. Замінені вікна, двері, утеплене горище приміщення, в якому знаходиться телестудія. Раніше тут було взимку холодно, а влітку спеконтно.  Інженери філії власними силами змонтували зовнішній і внутрішній блок кондиціонування. З вересня у нашій телестудії підтримується комфортний мікроклімат», — розповідає менеджерка UA: ВОЛИНЬ Людмила Гетманчук


Щодня менеджерка вирішує планові і оперативні господарсько-фінансові справи, виконує адміністраторські функції, організовує проведення дрібних чи масштабних ремонтів, контролює забезпечення колективу усім необхідним, дбає про антивірусну безпеку працівників і створення комфортних умова праці та разом із продюсером несе відповідальність за стабільне функціонування філії і створення якісного контенту.

Колектив Волинської філії Суспільного навчилися працювати в період пандемії та екстриму, організовувати творчо-виробничі  процеси в комфортних і безпечних умовах. Всі досягнення і напрацювання –  результат чіткої командної роботи, взаєморозуміння і підтримки колег, які мають спільну мету: зробити регіональне суспільне мовлення сильним і впливовим.