«Виборчий округ. Місцеві» на UA: ВОЛИНЬ – усі учасники ефірів

«Виборчий округ. Місцеві» на UA: ВОЛИНЬ – усі учасники ефірів

23 жов. 2020

25 жовтня в Україні обиратимуть представників місцевих органів влади та міських голів.

З 5 жовтня по 22 жовтня у  телерадіоефірах Суспільного Волині тривало токшоу «Виборчий округ. Місцеві»

В ефір телеканалу UA: ВОЛИНЬ вийшло 11 телевипусків по 50 хвилин.Участь у проєкті взяли 34 суб’єкти виборчого права. Ведучі проєкту – Олена Чернуха та Лариса Андрійчук. 

Команда UA: Українське радіо Луцьк підготувала власний проєкт: токшоу «Виборчий округ.Місцеві». Стартував він з 6 жовтня. Спочатку двічі на тиждень, а з 19 жовтня – щоденно. В ефір вийшло  8 радіовипусків по 35 хвилин. В радіостудії працювали журналістки Оксана Кривцун і Ольга Шарута

«Ми ставили собі за мету надати рівні можливості усім кандидатам на посаду Луцького міського голови, а також претендентам від політсил до Волинської обласної та Луцької міської рад. У прямому ефірі субєкти виборчого права відповідали на запитання журналістів, жителів краю та експертів. Суспільне Волині виконало головне завдання: ми познайомили волинян з кандидатами і неупереджено висвітлили їх передвиборчі програми, про що свідчать відгуки як самих учасників перегонів, так і глядачів», - розповідає продюсер UA: ВОЛИНЬ Костянтин Лоцман

Команда Суспільного Волині доклала усіх зусиль, аби волиняни зробили зважений вибір.Під новий проєкт переобладнали телевізійну та радіо студії філії.

  • з 5 по 8 жовтня гостями телестудії UA: ВОЛИНЬ були кандидати у депутати Волинської обласної ради;
  • з 12 по 15 жовтня ефіри були присвячені проблемам обласного центру Волині. До студії завітали кандидати у депутати до Луцької міськради від політичних партій;
  • з 19 по 22 жовтня свої передвиборчі програми наживо представили 11 кандидатів на посаду міського голови Луцька.

Фрагменти передач поширювали у соцмережах як самі кандидати, так і виборці, що викликало жваві обговорення. Відмовились від участі у проєкті лише представники політичної партії ОП «За життя». Телефіри з кандидатами можна переглянути ютуб-каналі та на сайті мовника.

 

    Читайте також: Команда Суспільного Волині інформуватиме про найважливіше у день виборів

 

Ведуча проєкту Олена Чернуха вважає, що висока явка кандидатів на ефіри Суспільного свідчить про довіру до чесного і незаангажованого мовника.

«З іншого боку, ми стикнулись із уникненням кандидатами прямих відповідей на поставлені запитання щодо вирішення проблем округу. Дивні формулювання, іноді без жодної конкретики, траплялись і у передвиборчих програмах суб’єктів виборчого права, які довелось опрацювати ведучим. Проєкт корисний і потрібний перш за все виборцям, яким допомагали розібратись у намірах кандидатів, їх обізнаності із проблемами міста чи області і бажанні та спроможності змінити ситуацію на краще», — каже Олена Чернуха.

Експертами проєкту стали представники Волинського регіонального відділення Комітету виборців України, руху Чесно на Волині та Центру журналістських розслідувань «Сила правди».

На думку журналістки Лариси Андрійчук, проєкт корисний як для глядачів-виборців, так і для журналістів, адже в процесі роботи довелось опрацьовувати великі масиви інформації, вивчати і аналізувати програми кандидатів і навіть їхні агітаційні матеріали.

«Для волинського глядача ми сформували картину нинішнього волинського політикуму. Показали, чи готові політики до конструктивного діалогу і відповіді за свої слова та дії. З’ясували, чи обізнані кандидати із програмами принаймні своїх політичних сил, чи знають про проблеми Луцька та області, чи мають чіткий план дій і стратегію їх вирішення. Цікаво було почути, чи знають кандидати у депутати до представницьких органів влади, чим власне ці органи займаються, чи розуміють механізми розподілу бюджету або роботи комісій. Окремі кандидати навіть не знали першої п’ятірки своєї ж політичної сили», — ділиться Лариса Андрійчук.

Під час радіоефірів «Виборчий округ. Місцеві» на UA: Українське радіо Луцьк, кандидати знайомили слухачів із програмами, відповідали на запитання експертів, роз’яснювали, які шляхи вирішення проблем, озвучених у бліцопитуваннях волинян та лучан, бачать, а також мали можливість задати запитання своєму опоненту. 

За словами радіожурналістки Оксани Кривцун, перед стартом проєкту погодилися взяти участь усі кандидати. Проте, після першого випуску  від участі в проєкті відмовилися представники двох політичних партій «Наш край» і «ОПЗЖ», які балотуються до обласної ради і один кандидат на посаду міського голови Луцька – Ігор Поліщук.

«Слухачі UA: Українське радіо Луцьк після ефірів неодноразово телефонували до редакції і дякували за можливість ознайомитися із передвиборчими програмами кандидатів, оскільки цьогорічна кампанія, за умов карантину,  в основному проводиться в соціальних мережах і не завжди є доступною», — говорить журналістка Оксана Кривцун.

 

Відео ефірів проєкту «Виборчий округ. Місцеві» на Суспільному Волині можна знайти за посиланнями.

Кандидати у депутати Волинської обласної ради від політичних партій:

5 жовтня – Іван Смітюх, Андрій Козюра, Юлія Вусенко;

6 жовтня – Ірина Вахович, Віктор Гоцалюк;

7 жовтня – Віктор Прокопчук, Анатолій Вітів, Роман Карпюк, Валентина Черниш;

 

Кандидати у депутати Луцької міської ради від політичних партій:

8 жовтня – Марина Мартиросян, Тетяна Павлова-Багрійчук, Віктор Левандовський;

12 жовтня – Олена Галайчук-Тарнавська, Алла Доманська, Катерина Шкльода;

13 жовтня – Дмитро Климук, Руслан Шумейко, Орест Ласкавий;

15 жовтня – Михайло Наход, Михайло Щур, Федір Кошель, Олександр Ткачук;

 

Кандидати на посаду міського голови Луцька

19 жовтня —  Роман Бондарук,  Дмитро Глазунов, Віктор Грисюк;  

20 жовтня —  Артур Мартіросян, Євген Мельник, Юрій Моклиця;

21 жовтня —   Алла Надточій, Ігор Поліщук, Микола Федік;

22 жовтня —  Ірина Чебелюк, Богдан Шиба.

Нагадаємо, «Виборчий округ» — суспільно-політичний проєкт регіонального мовлення Суспільного, що має на меті налагодити якісний діалог між владою та виборцями, а також надати аналіз професійної діяльності осіб на виборних посадах. Завдяки незаангажованому майданчику Суспільного мовника виборці матимуть змогу розібратися з програмами кандидатів і зробити виважений самостійний вибір.