До Дня Конституції України Суспільне Волині підготувало два спецпроєкти

До Дня Конституції України Суспільне Волині підготувало два спецпроєкти

25 чер. 2020

До Дня Конституції України, який відзначаємо 28 червня, команда Суспільного Волині готує два цикли міжпрограмних відеороликів про історію створення та значення Основного закону держави. 

Перший проєкт, ініційований продюсером Волинської філії Костянтином Лоцманом, підтримали команди регіональних суспільних мовників Поділля, Буковини, Франківщини, Тернопільщини. Це серія спогадів творців Конституції України. 

«Відзначаючи одне з головних державних свят, ми вирішили вкотре нагадати про доленосне значення Дня Конституції для нашої країни, для кожного з нас. Хочемо наголосити, наскільки важливо сьогодні реалізувати права і свободи громадян задекларовані у Конституції , яку називають однією з найдемократичніших у світі. Конституція визначає політичний устрій держави, шлях, яким рухається Україна, і зрештою майбутнє наших дітей. Наш проєкт «З Днем Конституції України» – це розповідь з перших уст від учасників конституційного процесу про те, як творився Основний закон,  це ознайомлення з основними положеннями Конституції України, та роз’яснення окремих її статей. Головний меседж нашого проекту – громадяни України мають берегти Основний закон держави і дбати про його дотримання», — зазначив продюсер UA: ВОЛИНЬ Костянтин Лоцман.

Головний герой волинської серії - Андрій Бондарчук: єдиний корінний волинянин, який став народним депутатом І скликання і єдиний волиняни, який був у складі конституційної комісії 1996 року. Нині, у поважному віці, на пенсії. Живе у Луцьку.

Кожен відеоролик – окремий спогад Андрія Бондарчука про те, як створювалася Конституція України 1996 року, які суперечки виникали, які домовленості відбувалися, які загрози ймовірні були для прийняття, ділиться також спогадами «Конституційної ночі» з 27 на 28 червня 1996 року. 

«Крайні роки часто чуємо від політиків та представників вищої влади про конституційні реформи. Нашу Конституцію завжди намагаються змінити, такий ажіотаж нівелює у свідомості громадян цінність Основного Закону. Ми вирішили віднайти тих людей, які безпосередньо причетні до змісту Конституції та її прийняття. На заклик відгукнулися колеги з інших регіонів, відтак фонд Суспільного збагатився унікальними спогадами авторів Конституції України, народних депутатів І та ІІ скликань. Те, як вони цінують свій подвиг 1996 року, так і ми насправді маємо сьогодні цінувати цю важливу для незалежності України справу. Ці ексклюзивні спогади уже скоро в ефірі регіонального Суспільного», — розповів лінійний продюсер Волинської філії Суспільного Влад Зінкевич.   

Ролики транслюватимуть в телеефірі каналу UA: ВОЛИНЬ на Facebook сторінці мовника, в телеефірах та на діджитал платформах всіх філій Суспільного.

Над проєктами працювали: продюсер UA: ВОЛИНЬ Костянтин Лоцман, лінійний продюсер Влад Зінкевич, режисерка Анжела Шабала, оператор Віталій Гаврилець, відограф Андрій Мельничук, журналістки: Богдана Шевчук, Вікторія Рудь. Для діджитал-платформ ролики адаптували: шеф-редакторка Лариса Літвицька та Анжела Шабала.

Другий цикл міжпрограмних відеороликів пояснює чому потрібно знати і розуміти Конституцію і як громадянам захистити свої конституційні права.   

Юристи, адвокати Луцька, викладачі Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки тлумачать значення та механізм реалізації найважливіших конституційних прав громадянина. У кожному відеоролику правник цитує одну з 10 найважливіших статей Конституції України, які, відповідно до Реєстру судових рішень, порушуються в Україні найчастіше, і доступно пояснює що вона означає і як громадянин може використовувати і застосовувати своє право, як його захистити від посягань.

На думку авторів, глядач зрозуміє, що стаття з Конституції – це не складна юридична норма, яку можуть розуміти і використовувати фахівці, а й пересічні громадяни, і чим більше розвиватиметься правова свідомість людей, тим краще виконуватиметься конкретна норма права.