UA: ВОЛИНЬ – інформаційний партнер фестивалю «Стравінський та Україна»

UA: ВОЛИНЬ – інформаційний партнер фестивалю «Стравінський та Україна»

29 вер. 2020

1 жовтня, у Міжнародний день музики, у Луцьку стартує ХVІІ музичний фестиваль «Стравінський та Україна», який уже став доброю мистецькою традицією Волині. Концерти, творчі зустрічі, виступи науковців, виставкові проєкти  триватимуть у Луцьку та Устилузі упродовж місяця.

Суспільний мовник Волині інформаційно підтримує подію. Анонси фестивалю звучатимуть у радіопередачі «Ранковий навігатор». Гості та організатори мистецької події запрошені до студії проєкту «Радіодень» UA: Українське радіо Луцьк. Окремим меломанам пощастить виграти запрошення на концерти у Луцьку та Устилузі у радіовікторині «Пан або пропав». Про найцікавіше UA: ВОЛИНЬ розповість на своїх цифрових платформах.

За словами редакторки UA:Українське радіо Луцьк Оксани Кривцун, Суспільне Волині — щорічний інформаційний партнер фестивалю. UA: ВОЛИНЬ популяризує  творчість Ігоря Стравінського, його зв’язки з Україною, а також кращі зразки світової і української музичної класики. 

«Для Волині – велика знакова подія, адже це  єдиний фестиваль в краї, що пропагує класичну музику у всіх її жанрах та стилях. Пріоритетом кожного фестивалю є виконання прем’єрних творів Стравінського, які до цього часу в Україні не виконувались, або яких немає в аудіо чи відеозаписі. Цей рік також не буде винятком — слухачі UA:Українське радіо Луцьк матимуть можливість ознайомитися із музичним доробком композитора», — каже Оксана Кривцун.

Перший фестиваль відбувся у 1994 році, а із 2005  його організовують  у Луцьку та Устилузі. Загалом  «Стравінський і Україна» вже 25 років на Волині.  

Програма цьогорічного фестивалю  тривала і насичена:

  • 1 жовтня з нагоди 250річчя від дня народження Людвига ван Бетховена на сцені театру імені Шевченка відбудеться  концерт творів видатного німецького композитора у виконанні Академічного симфонічного оркестру Тернопільської обласної філармонії. Прозвучать увертюри до опер «Еґмонт» і «Коріолан» та симфонія №5;
  • 9 жовтня у музеї-садибі композитора Ігоря Стравінського в Устилузі волинські науковці Олена Огнєва і Віктор Давидюк обміняються думками на тему: «Весна священна» Ігоря Стравінського і «Лісова пісня» Лесі Українки в контексті європейського модернізму»;
  • 9 жовтня в Устилузі -  відкриття експозиції з нагоди 25 - ліття фестивалю «Стравінський та Україна»;
  • 15 жовтня у приміщенні Волинської обласної філармонії -  відкриття фотовиставки «Відлуння «великого ритму» (1965-1991);
  • 27 жовтня стартує виставковий проєкт  «Україна співає поезію», підготовлений спільно з науковцями Волинського краєзнавчого музею.
  • 28 жовтня у палаці культури Луцька вокально-інструментальний дует «Манюха і Ксаверій» з Польщі презентуватиме свій компакт-диск  «Ой бором, бором», створений етнологинею і вокалісткою Манюхою Біконт на матеріалі автентичного фольклору з Волинського Полісся.

Заходи відбудуться відповідно до вимог тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів під час проведення культурно-мистецьких заходів на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції COVID-19 на території Волинської області.