Суспільний мовник Волині підтримав проєкт «Медіадіалог для демократії та миру»

Суспільний мовник Волині підтримав проєкт «Медіадіалог для демократії та миру»

21 гру. 2020

З 14 по 19 грудня відбувся цикл тренінгів і конференцій для журналістів, студентів і науковців під назвою «Медіадіалог для демократії та миру». Суспільний мовник Волині – учасник та інформаційний партнер проєкту.

Основна мета проєкту – сприяння у підготовці журналістських кадрів на основі передового досвіду ЄС, навчання протидії фейкам та ворожій пропаганді, неупереджене висвітлення тем  конфліктів та пандемії, зміцнення творчих контактів між медіа різних країн.

Телестудія Суспільного Волині стала майданчиком для міжнародного обговорення теми фейків щодо коронавірусу, локдауну та досвіду подолання Covid-19. Телематеріали Суспільного допоможуть глядачам отримати вичерпну інформацію щодо злободенних проблем сучасності на основі досвіду їх вирішення у інших державах. Ефіри за допомогою скайпу відбувалися в рамках інформаційної години «Сьогодні. Головне».

 

За словами ведучої ефірів Олени Чернухи, ідею таких телемостів зумовила саме пандемія. Через загострення ситуації із поширенням коронавірусу країни Європи знову закриваються на жорсткий карантин. Святкування Різдва та Нового Року в рамках локдауну буде зовсім іншим, з багатьма заборонами. Закордонні учасники проєкту нагадали волинянам про важливість дотримання карантинних обмежень та ціну власної безпеки.

«У першій розмові, до якої доєдналися колеги з Німеччини і Молдови, зокрема, Вольфганг Рессманн, голова правління медіаорганізації Youth4Media, керівник телебачення OK TV Ludwigshafen та Петру Мацовей, виконавчий директор Асоціації незалежної преси Молдови, - обговорили чергові карантинні обмеження в країнах: що заборонено та дозволено, які штрафи за порушення та відсутність маски в громадських місцях запроваджені для громадян.  

У другій розмові взяли участь колеги з Білорусі та Вірменії - Мікіта Пастухов, представник Білоруської асоціації журналістів та Ані Кочарян, асистентка директора Медіацентру TSAYG TV. Йшлося про те, чи достатньо офіційної інформації у цих країнах, яка б стримала поширення фейків. Цікаво було почути, чи вірять громадяни Вірменії та Білорусі у коронавірус, які розповсюджують фейки про хворобу та як з ними боротися», — розповіла Олена Чернуха.

 

Проєкт існує з 2015 року. Його проводять ГО «Форум українських журналістів» у Волинській області у партнерстві із НСЖУ, редакціями ЗМІ, провідними вищими навчальними закладами, органами державної влади та самоврядування за підтримки МЗС ФРН. 

«Ефіри Суспільного у рамках проєкту стали дуже корисними, бо допомогли волинській аудиторії зрозуміти ситуацію, яка склалась у інших країнах в умовах, схожих до наших. Спікери розповіли про перебіг пандемії, поширення фейків про цей вірус, запровадження карантинних обмежень. Суспільний мовник і раніше долучався до висвітлення подібних заходів, і є нашим традиційним медіапартнером. Посилання на ефіри UA: ВОЛИНЬ вже отримали організатори та учасники проєкту з різних країн», — зазначив голова правління ГО «Форум українських журналістів», заступник голови Волинської обласної організації НСЖУ Володимир Данилюк.


Цьогоріч у проєкті взяли участь від України: ГО «Форум українських журналістів», НСЖУ, Інститут журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка, факультет журналістики ЛНУ ім. Івана Франка, факультет філології та журналістики ВНУ ім. Лесі Українки, факультет журналістики НУ «Одеська юридична академія», редакції вітчизняних ЗМІ, представники органів місцевого самоврядування. Крім того до проведення заходу долучились медійники Німеччини, Вірменії, Молдови, Білоруська асоціація журналістів, Кавказький національний університет, медійники та експерти.