Чи бути хутряній фермі у селі Підгірне Рожищенського району, вирішували мешканці громади

17:35, 11 лют. 2019
 
Чи бути хутряній фермі у селі Підгірне Рожищенського району, вирішували мешканці громади

 Чи бути хутряній фермі у селі Підгірне Рожищенського району, напередодні вирішували мешканці села. Збори селян ініціювали представники Громадської організації «Єдина планета». Посланець доброї воли від ООН Павло Вишебаба, який приїхав на слухання, розповів Суспільному, що ферма, де вирощуватимуть майже 10 тисяч норок для виробництва хутра, будується з порушеннями санітарних норм. Зі слів чоловіка, бізнесмен з Голландії, власник ферми, не узгодив будівництво з мешканцями села.

Люди спілкуються біля ферми: «Фейковий договір громадських слухань. Це ви привезли фейковий…. Це закон України

У село Підгірне Рожищенського району оглянути підприємство для виробництва хутра норок приїхали представники Громадської організації «Єдина планета». На ферму сторонніх не пустив  чоловік, який назватись відмовився.

Говорить чоловік: «Я точно ніяких коментарів офіційних не даю. Я просто вам сказав, я є працівник .Ну яка різниця яку я посаду займаю?»

Посланець доброї волі від ООН в Україні Павло Вишебаба каже: керівництво українсько-голландського підприємства «Гірсам», перш ніж будувати ферму з виробництва хутра, не спитало думки громади.

Павло Вишебаба, голова ГО «Єдина планета»: «У процесі оцінки впливу на довкілля забезпечується своєчасне адекватне інформування громадськості. Скажіть поклавши руку на серце, це було здійснено? - Звісно було! »

На громадських слуханнях, що відбулися влітку 2018-го, 13-ть представників громади зібралися у шкільній їдальні села Копачівка, що за 15 кілометрів від Підгірного. 

Говорить жінка: «Так як немає ні в кого зауважень і пропозицій, запитань. Ми закриваємо громадські слухання та вважаємо такими що відбулися.»

Тепер у Підгірному скликали до сільського клубу громаду. Йде на збори 66-річна Марія Хорошилова. Жінка каже, вона проти будівництва ферми.

Марія Хорошилова, мешканка с. Підгірне:  «Воно ж буде вонь. А я асматик, то шо мені? Я поряд тут живу.»

Ця жінка, яка не назвала свого імені, каже: прийшла на слухання, щоб підтримати ферму.

Говорить жінка: «Так, я за. Через те що, по-перше в селі щось мусить бути, щоб люди працювали. Виробництво буде розвинуте, значить будуть відповідні якісь податки. Значить в нас буде розвиватися соціально-культурна сфера.»

Павло Вишеваба,  голова ГО «Єдина планета»: «Тут не Данія -  тут Україна! Що відбувається в Україні: ці відходи викидаються на ближчі поля, ті відходи продають навіть селянам, там містяться бактерії та віруси.»

Представник Громадської організації Павло Вишебаба розповів присутнім про екологічну шкоду від виробництва хутра. На фермі, що будується у Підгірному, каже, порушуються санітарні норми.

Павло Вишебаба, голова ГО «Єдина планета»: «Вона побудована в незаконний спосіб. Під клітками грунт - там має бути забетоновано. Забруднена вода, грунт, забруднене повітря, сморід. Будуть отримувати проблеми зі здоров’ям. Це ми пояснили на прикладі інших ферм, привезли з собою купу документів, лабораторних досліджень, про що поінформували селян

На громадські слухання прийшли представники влади. Голова Копачівської ОТГ розповів селянам: рішення про створення хутряної ферми підтримали усі місцеві депутати на сесії сільської ради.

Олександр Совтис, голова Копачівської ОТГ: «В даний час законодавством не заборонено функціонування цих ферм і це наш підприємець, ми його знаєм не перший рік і він не приїхав з Данії чи там Голландії, це який веде бізнес відповідально.»

На слухання не прийшли представники спільної Українсько-Голландської фірми «Гірсам», власники норкової ферми. Ветеринарний лікар підприємства Юрій Кривов’язюк каже: керівника ферми не запросили.

Юрій Кривов’язюк, ветеринар підприємства: «Організатори не вважали за потрібне його запросити. Я повідомив, але це вже було пізно в нього свої плани. Щоб він приїхав, це про Хендрік Герет.»

Чи дозволять функціонувати хутряній фермі на території села Підгірне, вирішували 2 години. Наступні громадські слухання та голосування щодо діяльності ферми призначили на неділю, 17 лютого.