В амбулаторії села Сокіл зруйновані грибком стіни та діри у підлозі

11:55, 11 лют. 2019
 
В амбулаторії села Сокіл зруйновані грибком стіни та діри у підлозі

Зруйновані грибком стіни та діри у підлозі – у таких умовах медичну допомогу отримують більше двох тисяч пацієнтів амбулаторії села Сокіл Рожищенського району. У травні минулого року депутати місцевої сільської ради вирішили віддати під амбулаторію інше приміщення, чому медзаклад туди не переїхав, - дізнавалися кореспонденти Суспільного.

Біля амбулаторії села - місцева мешканка, вчителька Людмила Сасовська.

Людмила Сасовська, мешканка села Сокіл: «Йду з амбулаторії Сокілської, ходила отримувати прививку проти кору. Там могли б умови бути кращі, там і підлога позірвувана.»

Місцева амбулаторія розташована у приміщенні колишньої лікарні, будівлі  - 57 років. Зустрічаємо у коридорі Людмилу Чміль, нині вона лікується в амбулаторії, раніше тут працювала.

Людмила Чміль, мешканка села Сокіл: « Я тут 41 рік пропрацювала медсестрою. Наші батьки городниками котлован копали і будували самі цю лікарню. До чого дійшло? Ніхто не думає про село!

Наталія Морозюк, журналістка: «Ще два місяці тому ось у цьому приміщенні Сокілської амбулаторії приймали пацієнтів.»

Сімейний лікар показує приміщення. Каже: грибок там виявили два роки тому, за кошти з місцевих бюджетів приміщення ремонтували, витратили майже 60 тисяч гривень, обробляли плісняву спеціальними розчинами, але вивести її не вдалося.

Валентина Ласкава, сімейний лікар: «Там були кабінети лікаря, фізкабінет, прививочна, стомат-кабінет, реєстратура. За певний час грибок розрушив це приміщення, всі кабінети. На підлозі, на вікнах – це все спори від грибів. Це наш був чудовий коридор і кабінети, де ми як проходили акредитацію, то мали вищу категорію за приміщення і за роботу. Це приміщення не підлягає ніякому ремонту, але помогти нам ніхто не може.»

Наталія Сиротюк, місцева мешканка, медпрацівник: «Це все осідає на легенях, ним дуже шкідливо дихати».

Нині лікарка приймає пацієнтів в іншому крилі будівлі, на коридорі облаштували  фіз-кабінет, у палаті денного стаціонару, де провалилася підлога, ставлять крапельниці пацієнтам та роблять кардіограму. Кабінет, де раніше оглядали немовлят, перетворили на склад через руйнацію стін та підлоги. Декларації із сімейним лікарем Валентиною Ласкавою на сьогодні підписали майже дві тисячі пацієнтів з села Сокіл та сусідніх трьох сіл.

Наталія Мельничук, мешканка села Навіз: «Маємо проблеми зі здоров’ям, дитина дихає, а ми маємо проблеми з дихальними шляхами, тому хочеться, щоб умови були кращі.

Лікар: «Ми не можемо працювати у такому приміщенні.»

У травні минулого року депутати на сесії сільської ради ухвалили рішення про розміщення амбулаторії в приміщенні колишньої аптеки, будівля розташована у центрі села. Переселитися у те приміщення медзаклад до нині не може.

Валентина Ласкава, сімейний лікар: «Депутати проголосували, щоб дати нам це приміщення, документи почали робити, але документи дуже довго. Нехай сільський голова пояснить, він каже, що не може далі продовжувати робити ці  документи.»

Сільський голова Олег Бондарук показав нам приміщення, у якому мала б розміститися амбулаторія, нині воно пустує.

 

Олег Бондарук, сільський голова: «Що потрібно, щоб ось тут була амбулаторія? Зміна детального плану амбулаторії, виготовлення документації, кошти потрібні, за підрахунками спеціалістів мільйонів 2.»

Зі слів сільського голови, така сума необхідна на виготовлення  документів та реконструкцію самого приміщення. Раніше у цій будівлі планували розмістити музей. Зі слів Олега Бондарука, на ці цілі з обласного бюджету виділяли 100 тисяч гривень, каже: музей не зробили, гроші повернули у бюджет. Нині проблема у зміні цільового призначення будівлі колишньої аптеки.

Олег Бондарук, сільський голова: «Подали на зміну детального плану, щоб зробити амбулаторією, у жовтні ВР прийняла закон про стратегічно-екологічну оцінку, на це потрібні значні кошти. 100 тисяч гривень. В нас нема таких коштів, ми подали на детальний план території, таких коштів у нас нема.»

Не передбачено в сільському бюджеті на 2019 рік і коштів на ремонт старого приміщення амбулаторії, - розповів сільський голова. У травні 2018-того начальник Волинського управління охорони здоров’я Ігор Ващенюк розповідав нашим кореспондентам, що на ремонт цієї амбулаторії були гроші з держбюджету, тоді чекали рішення сільських депутатів, як вирішуватимуть ситуацію, що склалася нині, розповімо у наступних випусках новин.