Волинський господар-одноосібник Віталій Леонович вигодовує різнокольорових свиней

12:32, 18 січ. 2019
 
Волинський господар-одноосібник Віталій Леонович вигодовує різнокольорових свиней

 Волинський господар-одноосібник Віталій Леонович на хуторі поблизу села Охотники Турійського району вигодовує кілька порід різнокольорових свиней. У його господарстві бігають руді й волохаті, білі й чорні, рожеві та сірі свинки.

Віталій Леонович, вирощує кольорових свиней: «Це називається угорська мангалиця. Вони можуть вільно жити на вулиці. Але, оскільки маленькими відлучаються від свиноматки, то я деякий час утримую їх тут для того, щоб потім не бігати, не лапати їх».

Свині породи “Угорська мангалиця” є кількох кольорів — сірі, білі, кольору ластівки,  а також руді. В Угорщині, звідки Віталій Леонович привіз їх на Волинь, аби зберегти чистокровність, ці свині пасуться як корови. Господар розповів, що м’ясо цих порід свиней - корисне для споживання.

Юрій Юрченко, заступник директора обласного департаменту АПР: «Це скоріше поодинокі випадки, коли люди утримують саме мангалицю. Це тварина не досить поширена на території області. І взагалі, дана порода завезена до нас нещодавно. В нас на сьогодні утримується 289 тисяч поголів’я в загальному в області, з яких 80 тисяч — це с/г підприємства, а решта це господарства населення).

Свині угорської мангалиці не вибагливі у їжі, завжди перебувають просто неба . Бо, зі слів фермера, тваринам із густою шерстю не страшні ні сніг, ні морози.

Віталій Леонович, вирощує кольорових свиней: «У моєму господарстві вони витримували найбільші морози у 27 градусів. Вони живуть весь час на землі і лежать, сплять в землі. Вони роблять невеличку яму. Получається зимою вона їх гріє, земля, а влітку вона їх охолоджує. В основному вони ховають животи. Вони весь час риють, сантиметрів 20, де є поживні речовини. Вони їх переривають, стають, плямкають, їдять».

Чоловік розповідає: допомагає господарювати  його вірний помічник — кіт “Томас”, який уже потоваришував із поросятами.

Віталій Леонович, вирощує кольорових свиней: «Найбільше  я вигодовував 300 кілограм».

Для урізноманітнення, каже господар, придбав ще й інші породи свиней — Велика дюрок, Йокшер, Гемштер англійський. Ось у цьому приміщенні утримує породи  “”Українська червонопояса” та “Угорський велетень”.