Школу гончарства відкрили у селі Липини Луцького району

12:51, 18 гру. 2018
 
Школу гончарства відкрили у селі Липини Луцького району

Школу гончарства  відкрили у селі Липини Луцького району при Будинку культури.  Місцеві діти навчатимуться у ній  безплатно, - розповів гончар Віктор Дудко. 

 Віктор Дудко, гончар: «Багато років вже я хотів школу для дітей. Щоб це ремесло не вмерло, щоб його далі продовжувати. Може, діти і не знають, що в них є цей дар, а тут він  прокинеться».  

 

У селі Липини запрацювала школа гончарства «Осередок», 17 грудня тут відбувся перший урок. Діти вивчатимуть ази гончарної справи: роботу з глиною на гончарному колі і ліпку. Гончар і викладач Віктор Дудко каже, ця справа корисна для дітей: розвиває моторику пальців, посидючість, творче мислення.

Софія Швець, учениця: «Це перший раз. Мені дуже сподобалось. Це цікаво, захоплююче. Я впоралась. У  мене вийшов глечик, з візерунком хвильками».

 Олександра Сирота, учениця: «Були деякі труднощі, але з неї можна зробити багато цікавих речей.  Мені сподобалось це заняття і планую ще приходити».

 

Ідею створення школи гончарства Віктор Дудко виношував кілька років. Обладнали приміщення школи за кошти з сільського бюджету.

Валентина Домарацька, секретар Липинської сільської ради: «З місцевого бюджету було виділено 200 тисяч на переобладнання підвалу під цю майстерню-школу і 70 тисяч було виділено на придбання меблів, стелажів, печей і станків для відкриття цієї школи».

Школа гончарства  у Липинах діє при Будинку культури. Займатися учні будуть у двох вікових групах: від 6 до 10 років і від 10 до 17.

 

 Віктор Дудко, гончар: «Найбільша радість, коли діти цим займаються і в них виходить. Тоді я і сам задоволений, і дитина задоволена. Якщо Бог мені дав цей дар, я мушу його далі передати».