У Луцьку показали, як працює Центр для передчасно народжених дітей

20:36, 14 лис. 2019
 
У Луцьку показали, як працює Центр для передчасно народжених дітей

День відкритих дверей сьогодні відбувся  в Центрі катамнестичного спостереження. Місяць тому він запрацював на базі обласної дитячої лікарні.  У Центрі консультують батьків,  у яких дітки народилися передчасно чи з певними недугами.  До трьох років за такими малюками спостерігають педіатри,  психологи, реабілітологи. Настя Альохіна народилася із вагою 650 грамів. 2005-го року в області це був перший випадок народження дитини із такою низькою масою тіла, розповідає її мама. Дівчинка розповідає, як історію її народження сприймали в рідному Нововолинську.   

Анастасія Альохіна, народилася  вагою 650 грамів: «Приходили з газети, всі дивляться, вчителі, вихователі, діти і я біжу така радісна, бо про мене газети написали, я казала: мама, я зірка, в мене є вдома книга рекордів 2005 року, то там про мене написано, що я така маленька народилася».

Разом із мамою Настя прийшла на День відкритих дверей до Центру катамнестичного спостереження. Інна Альохіна каже: сьогодні  донька розвивається, як її однолітки. Цьому передувала щоденна праця.  

Інна Альохіна, мама передчасно народженої дівчинки: «Звісно, важко, але в той момент в мене була одна мета- зробити все по максимуму для того, щоб в моєї дитини все було добре. Сказали лікарі так, робила все так, хочу- не хочу, ми ставилися до неї, як до нормальної дитини, щоб вона вела звичайний спосіб життя».

Центр катамнестичного спостереження працює на базі обласної дитячої лікарні більше місяця. Його завідувачка Лариса Видиборець- Лотоцька розповідає: тут спостерігають  за малюками  від народження до трьох років, які потребують допомоги медиків. Це  дітки, які народилися передчасно чи з порушеннями розвитку.

Лариса Видиборець-Лотоцька, завідувачка Центру катамнестичного спостереження: «Близько два  відсотки волинян новонароджених потребують детального обстеження, поглибленого, щорічно це близько 300 дітей».

Оксана Чопко, медичний директор з неонатології  обласної дитячої лікарні: «Приходячи сюди, мама знайомиться, її зустрічає педіатр і психолог, і далі всі напрямки допомоги, в результаті візиту вони отримують комплексні рекомендації, з тим, що робити вдома, коли і куди звертатися, коли прийти на консультацію. Чесно кажучи, я тільки взнала про цей центр, то хочу дізнатися, які є послуги, які заняття».  

Донька Лілії Скакун Олександра народилася  з  вагою 970 грамів майже два роки  тому.  

Лілія Скакун, мама передчасно народженої дівчинки: «Перших три місяці мені було дуже важко, чесно кажучи, кажу, що треба ще мамам психолога, щоб пояснювали, як себе вести, бо мене спочатку совість гризла: як я так могла народити на таких ранніх термінах, що я не так зробила».

Мама двійнят Вікторія Камлучук - із Рожища. Каже: її хлопчики народилися передчасно, з різною вагою. Після виписки із  лікарні жінка приїжджає на консультації  до обласної дитячої лікарні.

 

Вікторія Камлучук, мама передчасно народжених двійнят: «Звичайно, потрібно, бо такі дітки передчасно народжені потребують особливого догляду»

Мам, у яких малеча народилася передчасно, підтримує хірург дитячої лікарні Дмитро Жарський. Каже: його вага при народженні - кілограм 600 грамів.  
Дмитро Жарський, лікар-хірург обласної дитячої лікарні:  «Показати, що не так все страшно, і це не є якийсь тягар для батьків, з того, що батьки мені розказували, то я не був дуже проблемною дитиною, я нечасто хворів».

День передчасно народжених дітей у світі відзначають  17 листопада.  Згідно зі статистикою, кожен десятий малюк народжується  раніше терміну.