Передбачені штрафи для водіїв, які перевозять дітей у машині без використання автокрісла

13:39, 31 жов. 2019
 
Передбачені штрафи для водіїв, які перевозять дітей у машині без використання автокрісла

 29 жовтня депутати Верховної ради проголосували за законопроект, згідно з яким передбачені штрафи для водіїв, які перевозять дітей у машині без використання автокрісла. Чи користуються луцькі водії автокріслами при перевезені дітей як цей засіб захищає малих і яким він буває -  з’ясовували кореспонденти Суспільного. Біля Луцької дитячої поліклініки поліцейські проводять роз’яснювальну роботу.

Лучанин Роман прізвища не називає, каже: про штрафи за перевезення дітей  без автокрісла чув напередодні. Нині двох власних малюків до медзакладу привіз без цього засобу. 

Роман, водій: «Це правильно. Треба, шоб був такий Закон по-любому, бо возять як хто хоче. Та навіть сам. Але автокрісло придбаю.- Наразі за це попередження.»

Інспектор патрульної поліції Богдан Павлович розповів: автомобільні сидіння і паски безпеки не гарантують захисту пасажира, зріст якого менше 140 сантиметрів.  Продовжує: з початку року на Волині в аваріях загинуло 7 дітей.

Богдан Павлович, інспектор патрульної поліції Волині: «Першочергова задача поліцейських не приїжджати на ДТП  і оформлювати їх, а попереджувати ці події трагічні .» 

Сергій Нарусевич, автоінструктор: «Якщо дитині немає 12 років, або зріст її менше 145 сантиметрів, заборонено перевозити дітей. Ремінь безпеки давить на шию і в момент удару дитина може отримати травму. Ремінь безпеки повинен фіксувати грудну клітину, а не шию.»

Заборона перевозити дітей до 12 років зі зростом менше 145-ти см без спецзасобів, які пристібають дитину, була раніше. Штраф за це не накладали, каже поліцейський. За новим законом з водія стягнуть 510 гривень. За повторне порушення - 850 гривень.

Інспекторка патрульної Марія Устіна говорить: вимога мати в салоні автокрісло пошириться на таксі. Таксист Микола законопроект  коментує так:

Микола, таксист: «Даже не знаю, що робити із цим ділом. Виходить пасажирка із 3-ма дітьми, то мені ШО? Три крісла возити. Для тих, хто їздить зі своїми дітьми, то так, а для обслуговування це нереально.»

Богдан Павлович, інспектор патрульної поліції Волині: «Коли ви телефонуєте до диспетчера на таксі, то маєте уточнити у мене 2 дитини нижче 145 см. І водій має приїхати із двома кріслами і ви безпечно перевозите своїх дітей.»

Дмитро Бусел продає дитячі автокрісла. Говорить: поки ажіотажу на цей товар немає. Розповідає, якими вони бувають.

Дмитро Бусел, продавець: «Для немовлят використовуються від народження. Вони мають 4 і більше положення по нахилу спинки. Його обов’язково кріпити проти руху. Знизу це вже йдуть як бустери. Вони розраховані для діток від 15 кг і до 36 кг. У них можна знімати спинку і буде як крісло для підвищення дитинки.»

Лучанка Наталія Остапчук для поїздок на авто із сином Тимофієм використовує автокрісло без спинки.

Наталія Остапчук, мама-водійка: «Ми зараз користуємося бустером. Вже рік так їздимо. Сину – 8 років. Це спеціальне крісло, підібране під його ріст, його вагу.

Син Тимофій ростом метр34 сантиметри.  Мама-водійка говорить: покарання за перевезення дітей  без автокрісел має бути.

Наталія Остапчук, мама-водійка: «Це безпека дитини. Він мусить бути пристебнутим, тільки заради нього. Не проїдеш через кордон, якщо у тебе немає автокрісла. Хіба може бути ціна на життя і здоров’я твоєї дитини? я думаю, що ні.»