У селі Луків Турійського району перепоховали рештки воїнів Другої світової війни

19:29, 28 жов. 2019
 
У селі Луків Турійського району перепоховали рештки воїнів Другої світової війни

 Рештки 27-ми радянських воїнів, які загинули в роки Другої світової війни, перепоховали у селі Луків Турійського району. У попередніх випусках новин ми розповідали про те, що останки військових Червоної армії знайшли на сільськогосподарських землях громади. Останній спочинок радянські солдати знайшли у братській могилі біля пам’ятника невідомому солдату в Лукові.

Останки загиблих у Другій світовій радянський солдатів чорні археологи знайшлин наприкінці вересня. Мішки з кістками і черепами вони залишили неподалік від Лукова, - каже пошуковець загону «Відродження» Павло Бабарига.

Павло Бабарига, пошуковець загону «Відродження»: «Фактично, по лівому флангу, за цією гіркою. Коли вони знаходять такого роду поховання – вони їх шукають з ціллю наживи. Зброю дістати, особисті речі, які мають цінність на якихось аукціонах. Наша позиція – поховати цих хлопців і віддати їм останню шану, як це має відбуватися в усіх арміях світу.»

Пошуковий загін волонтерів «Відродження» - єдиний на Волині, що займається пошуком  та перепохованням загиблих в роки Другої світової війни, - розповів командир загону Вадим Дорофеєнко. Пошуковці знайшли та відкопали біля селища Луків рештки 27 солдатів.

Володимир Дорофеєнко, командир пошукової групи «Відродження»: «Нам вдалося розкрити дане поховання, в ньому було 2 локації. В одному місці 18 червоноармійців, в другому місці – 4, і в третьому - локація була, це 1941 року.»

Юрій Худицький, пошуковець загону «Відродження»: «Є таке припущення, що їх розрівнювали танками, бо дуже багато касок було в тріщинах, сільська техніка не могла б на такій глибині працювати – не в ручну працювали, а просто зарівняли їх.»

Влітку 1944 в цьому районі точилися танкові бої за Ковель, - говорить краєзнавець Геннадій Гулько. Він вважає, що радянські воїни могли загинути  під час цих зіткнень.

Геннадій Гулько, краєзнавець: «11-й танковий корпус попав в засідку відомої німецької дивізії  СС «Вікінг». За різними даними, тут було підбито біля 100 танків і загинуло з боку радянських військ, тільки з 11-го корпусу близько 600 чоловік.»

Перепоховали солдатів на сільському цвинтарі, де поховані військові німецько-радянської війни, чиї імена невідомі. Почергово панахиду за загиблими відслужили священники двох  православних конфесій.

Голова Луківської громади Анатолій Климук каже, що в навколишніх землях можуть лежати сотні не похованих військових.

Анатолій Климук, голова Луківської ОТГ: «Дуже багато було підбитих радянських танків, біля сіл Торговище, Відути і під Перевали.»