У Луцьку збирають опале листя в шість разів швидше, ніж торік

15:14, 25 жов. 2019
 
У Луцьку збирають опале листя в шість разів швидше, ніж торік

У Луцьку збирають опале листя в шість разів швидше, ніж торік, - розповів Суспільному директор комунального підприємства  «Луцькспецкомунтранс» Валерій Кузьмич. Цього року придбали насос, який прискорив процес прибирання вулиць.

У машину поміщається  8 кубічних метрів листя, до неї прикріплений насос, - розповідає директор «Луцькспецкомунтрансу» . Говорить: ціна такого пилосмоку -  65 тисяч гривень.

Валерій Кузьмич, директор КП «Луцькспецкомунтранс»: «Це потужний пилосос, який замість того, що кидали 3-4 вантажника вручну, то тепер він працює. Не треба ручна праця і в період листопаду вона працює 24 години.»

Валерій Кузьмич каже: робітники за добу виконують роботу, з якою торік  вправлялися  за  тиждень. Сьогодні на денну зміну заступив водій Михайло Чміль з напарником.

 

Михайло Чміль, водій: «Зміна у нас починається з 8-ї ранку: заправка авто, пилососа і до 8 вечора працюємо – 12 годин. За зміну вивозимо 2-3 машини листя.»

Сергій Кльоц, оператор машини: «Це збирають двірники, які зробили свій план, дали нам адреси вулиць, де кучі й ми знаємо куди їхати та де збирати. Сьогодні у нас Володимирська, Чернишевського, Потебні, Львівська .Листя попадає в рукав, подає в машину, там сітка, щоб не вилітало.»

Михайло Чміль, водій: «Раніше усе вручну прибирали: вилками, лопатою кидали на авто і вивозили. Дуже багато кидають зілля. А він його не забирає.  Тоді лишаємо, приїжджає машина з маніпулятором і забираємо     

 

Зібране листя вивозять на міське сміттєзвалище у село Брище. Зі слів директорки департаменту муніципальної варти Луцька Юлії Сиротинської,  лучан попереджають, що спалювати сухостої не можна – штраф від  340 до 850 гривень.

Юлія Сиротинська, директорка департаменту муніципальної варти Луцької міської ради: «З 25-го серпня по сьогодні – 26 протоколів складено на осіб, які розвели багаття, спалювали траву, побутові відходи. Також провели 50 розмов. З початку року таких протоколів склали 87.»