У Турійському районі знайшли останки 33 солдатів

19:46, 21 жов. 2019
 
 У Турійському районі знайшли останки 33 солдатів

На місці виявленої знахідки працювали працівники поліції Турійського відділення і два пошукових загони - “Відродження” і “Яхат”.

Виявили поверхневі людські останки. Територія входить до ОТГ — розповідає її голова Анатолій Климук. Каже: ймовірно, це бійці, які під час Другої Світової визволяли село Мацеїв, а нині Луків у районі колишнього розташування польських хуторів Стакорек і Стакор.

 

Анатолій Климук, луківський селищний голова: Це — одна з пануючих висот, де був один із найважчих боїв у липні 1944 року між воїнами Червоної армії і німцями. При визволенні Ковеля йшов 61-ий танковий корпус, не перевіривши належним чином розвіддані, йшли на рубіж Буга. Виходили на Любомль. Зазнали дуже важких втрат більше 69 танків. Бій відбувся між 61-ою бригадою і одним із підрозділів танкових з’єднань СС “Вікінг””.

 Голова ОГТ продовжує: звернувся до командира пошукового загону “Відродження” Вадима Дорофєєнка, аби той допоміг дослідити територію.

Вадим Дорофєєнко, командир пошукового загону “Відродження”: Після детальної зачистки даної території, завдяки голові сільради було виділено трактор, тому що грунт був дуже важкий. Було скрито локацію, зачищено. Було виявлено рештки 27 воїнів радянської армії. На нашу думку — це бійці 137-го гвардійського стрілецького полку. Поруч було виявлено ще одну локацію, яка була перекопана в 1960-ті роки!.

Сергій Герешта, член пошукового загону “Відродження”: Після того, як були знайдені рештки солдат, місцеві вже пробували їх відкопувати самотужки. Як це робилося? Це рилася яма і з цієї ями висмикувалися кістки і складалися в мішки. Коли ми приїхали на місце, в землі було три мішка, прикопані зверху, з людськими рештками, зверху прикриті шоломами радянських воїнів”.

Крім 27 останків солдатів Червоної армії між селами Луків і Годовичі знайшли 6 останків поблизу населених пунктів Ставок, Відути і Торговище. Як вилучали знахідки, розповідає волонтер Павло Бабарига.

Павло Бабарига, волонтер пошукового загону “Відродження”: Тіла були хаотично наскидані. Все, що при них могло бути — це хаотичні речі, розкладний ніж. Мінімум речей, зброї знайдено не було”.

 

Пошуковець Сергій Герешта розповідає – на цьому місці в часи Другої Світової був танковий бій.

Сергій Герешта, член пошукового загону “Відродження”: Було підірвано більше 50 наших танків, які потрапили у засідку, їх розстріляли, як в тирі. Вся ця інформація приховувалась, бо ніхто не хотів розголошувати такі втрати”.

Анатолій Дружук, начальник Турійського відділення поліції: Поліція даний факт зареєструвала в журналі єдиного обліку і провели відповідну перевірку. 01:43+02:10 В той день коли вони розпочали свої заходи з приводу виявлених кісток, ми тоді відпрацювали, побачили, що ознак кримінального порушення не має, відповідно далі роботу вони вже проводили без нас”.

 

Працівники пошукового загону “Відродження” знайшли при огляді решток портмоне, капсули, противогази, каски, патрони, червоноармійські книжки. Деякі речі нині перебувають на експертизі у Києві.

Григорій Максимець, експерт-криміналіст: Було декілька касок, які були потрощені. Таке враження, що їх у воронці ще й танком притрамбували. З 4 касок, три були розтрощені. Було знайдено ЛОЗ.Лічний опознавательний знак. Тобто ебонітовий, текстолітовий футляр, в якому встановленого зразка був аркуш паперу, де було зазначено прізвище, ім’я, по батькові власника, його звання, звідки призивався, де проживають його родичі.... Тобто у випадку його загибелі, щоб можна було ідентифікувати. В 1942 році їх вже не було. По 1944 знайти їх не так часто трапляється”.

Нині знайдені людські рештки зберігаються у мішках в підсобному приміщенні Луківської громади. Перепоховають останки воїнів у братській могилі на меморіалі селища Луків за тиждень, 28 жовтня. За словами пошуковця Сергія Герешти, тут знайшли спочинок 4 з половиною тисяч воїнів Другої світової війни, які визволяли Турійський, Ковельський і Любомльський райони.