Вперше у Луцькому пологовому будинку відбувся День відкритих дверей

16:47, 19 жов. 2019
 
Вперше у Луцькому пологовому будинку відбувся День відкритих дверей

День відкритих дверей у Луцькому клінічному пологовому будинку відбувся уперше. Упродовж трьох годин усі бажаючі могли відвідати відділення, кабінети, пологові зали, палати, поспілкуватися із лікарями. У кабінеті функціональної діагностики відбувається огляд за станом дитинки в утробі матері. Перевіряють серцебиття. Відвідувачі Дня відкритих дверей Катерина Іванюк і Леся Касянчук кажуть: довідалися про партнерські пологи, «Школу відповідального батьківства». Додають, провести день відкритих дверей – хороша ініціатива.

Леся Касянчук, відвідувачка Дня відкритих дверей у Луцькому клінічному пологовому будинку: «Хотіли побачити як виглядають пологові палати, як виглядають післяпологові палати. Задоволена».

Катерина Іванюк, відвідувачка Дня відкритих дверей у Луцькому клінічному пологовому будинку: «Цікаво, коли сюди потрапимо, знатимемо наступного разу, куди треба йти».

Майбутні мами і татусі змогли зайти у кожен кабінет і палату. Відвідувачам показали операційну, де відбуваються кесарські розтини. Лікар Лариса Шендибило каже: зазвичай це планові операції, але є й критичні ситуації.

Лариса Шендибило, завідувачка Центру планування сім’ї Луцького клінічного пологового будинку: «Коли з приймального відділення поступає пацієнт, це буває, коли є відшарування плаценти, внутрішня кровотеча. У таких випадках кожна секунда на рахунку. Моментально, за 15 хвилин, розгортається операційна, щоб зробити кесарський розтин, щоб та дитинка була жива і здорова».

Заступник директора із неонатології Луцького клінічного пологового будинку Олена Курак каже: за дев’ять місяці цього року у пологовому народилося майже 3 тисячі дітей. Нині, завдяки сучасним підходам, на свят з’являється більше здорових немовлят.

Олена Курак, заступник директора із неонатології Луцького клінічного пологового будинку: «До 2003-го року, коли не було цих технологій щодо впровадження, ведення пологів, партнерських пологів, не було технологій і використовували дуже багато медикаментів у пологах, змінилися практик у неонатальних щодо виходжування і надання допомоги діткам. У ті роки захворюваність дітей було до 30 відсотків, нині вона зменшилася більш як у 2 рази».

Завідувач пологового відділення №2 Луцького клінічного пологового будинок Сергій Сябрук розповідає про автономну пологову палату. Каже: тут народжують у випадку, якщо пацієнти мають небезпечні інфекційні захворювання, що легко передаються. Задля безпеки, у палату є окремий вхід із двору.

Сергій Сябрук, завідувач пологового відділення №2 Луцького клінічного пологового будинку:  «Палата автономна на стільки, що тут можна прийняти пологи у пацієнта і звідси виписати. Жінка не ходить ніде і не розповсюджує інфекцію».

Екскурсію у кожному відділенні проводять завідувачі, каже головний лікар Луцького клінічного пологового будинку Михайло Токарчук. З його слів, сьогодні заклад працює у звичному режимі.

Михайло Токарчук, головний лікар Луцького клінічного пологового будинку: «Щоб люди бачили : де їх ставлять на облік, які обстеження проводяться, де роди, у яких пологових залах, як народжують, як виписують, як відбувається діагностика тієї чи іншої патології. Який персонал, приміщення, як харчують».

Лариса Шендибило розповіла гостям закладу про «вікно життя», куди жінка може принести дитину, якщо хоче відмовитися від неї.

Лариса Шендибило, завідувачка Центру планування сім’ї Луцького клінічного пологового будинку: « Жінка положила дитину, на цьому матрасику є кнопочка, на посту лунає дзвінок і приходить медсестричка, -забирає цю дитинку, щоб дитинка не переохолодилася, щоб зберегти життя.

Дні відкритих дверей каже Лариса Шендибило планують проводити щомісяця.