Чи забруднює птахофабрика у Володимирі-Волинському довкілля? ВІДЕО.

19:10, 8 жов. 2019
 
Чи забруднює птахофабрика у Володимирі-Волинському довкілля? ВІДЕО.

У Володимир-Волинському районі місцеві жителі зафільмували, як потік нечистот червоного кольору тече у землю. Мешканці Володимира-Волинського Володимир Рейтерович і Тарас Сватко розповіли Суспільному, що нечистоти червоного кольору, які течуть у землю - це продукти від виробництва місцевої птахофабрики, які можуть забруднювати  довкілля. Відео кілька днів тому виклав у мережу  користувач Костянтин Вощинчук. Нині воно видалене. Житель Володимира-Волинського Тарас Сватко розповів: відходи з виробництва курятини на ці поля фільтрації скидали завжди.

Тарас Сватко, житель Володимира-Волинського:Ця картина з потоками крові і з тваринними рештками фактично зберігається з часу заснування птахофабрики. Відео, яке набуло широкого резонансу в соціальних мережах, не є єдиним, було також опубліковане цього літа мною. На нашу думку, це кров текла, адже речовина була бурого кольору, крім того, там було видно пташині відходи – лапки, тельбухи, пір’я”.

Місцевий мешканець Володимир Рейтерович каже, що ці відходи можуть потрапляти у підземні води.

Володимир Рейтерович, житель Володимира-Волинського:За півкілометра каскад озерець маленьких ,які потрапляють в озеро лісне, а далі це все потрапляє, мабуть, в річку Лугу, яка впадає в Буг – і далів Європу так іде”.

Через кілька днів після оприлюднення відео на цьому місці почали зводити огорожу, кажуть чоловіки. Канал, яким стікає рідина, позакладали дерев’яними дошками. Представники птахофабрики Дарія Поддубецька та Михайло Чуб те, що рідина на поля фільтрації тече такого кольору, пояснюють технологією виробництва.

Дарія Поддубецька, представниця Володимир-Волинської птахофабрики: “Це не є відходи з крові, це технічна вода. Її забарвлення пояснюється тим, що під час омивання тушок незначна кількість йде. Але, в той же час, є ряд фільтрів, які стоять на тому шляху, доки вода підійде сюди”.

Михайло Чуб, представник Володимир-Волинської птахофабрики: “Частинки крові, незначний процент, вона все ж таким містить. Для того товариство має в своєму розпорядженні комплекс очисних споруд. Це великий об’єкт інфраструктури, мета якого – затримання забруднювачів мінерального та органічного походження. Це система фільтрації. Воно не стікає в ґрунтові води, цей комплекс має під собою бетонний фундамент. Це технологія і ще – шар піску, який служить природним фільтром”.

Речниця прокуратури Волині Наталія Мурахевич розповіла, що за фактом можливого забруднення земель правоохоронці розпочали кримінальне провадження. Керівник обласної Держекоінспекції Олександр Ткачук говорить, що рідину, яка витікає на фільтраційні поля, на дослідження не брали. Для цього будуть залучати фахівців Держпродспоживслужби. 

Олександр Ткачук, начальник Держекоінспекції у Волинській області:На місці події було оглядово виявлено рідину червоного кольору, яка скидалася на поля фільтрації Володимир-Волинської птахофабрики. Чи є порушення - тільки перевіркою можна встановити факт порушення, тому що треба перевіряти і документацію, що вони мають скидати на ці поля фільтрації. По законодавству, кров не повинна скидатися. Вона повинна проходити передочистку перед тим, як скидатися на поля фільтрації. В процесі розслідування будуть братися аналізи, можливо, там постійно йде скид, а можливо, йде наднормативний скид, то буде призупинено скид”.

Зі слів Ткачука, якщо забруднення території виявлять – підприємство оштрафують. Каже, сума штрафу залежатиме від обсягів порушень.