У Горохові під час розкопок трубопроводу на території колишнього єврейського кладовища знайшли рештки людей

13:43, 1 жов. 2019
 
У Горохові під час розкопок трубопроводу на території колишнього єврейського кладовища знайшли рештки людей

Фото оприлюднив у соцмережі директор Українського єврейського комітету Едуард Долинський. Людські черепи лежать на землі просто неба на провулку Галана у Горохові.


Юлія Борисюк живе у будинку поруч. Розповіла: людські останки тут виявляють не вперше. Знайдені цього разу рештки, каже, мали пошкодження.

Юлія Борисюк, жителька Горохова: “ Що в нас було – то дірки в черепах, їх, напевно, розстрілювали. І що, це дійсно з п’ятниці все лежало тут? – Виходить, що так. – А коли це рили, скільки часу воно могло лежати? – Може тиждень назад. Бачите, це ні для кого воно не дивина. Якщо всі знають, що це єврейське кладовище і ми всі живемо на тому кладовищі – то що ж.”

Міський голова Горохова Віктор Годик каже, що територія єврейського кладовища була поруч із місцем, де знайшли останки 4-х людей. 

Віктор Годик, Горохівський міський голова: “ Достеменно відомо, що де було кладовище – там зараз ринок. А за цей випадок – там є забудова. Такого, щоб дійсно, коли там забудова була – щоб масово там викопували, якісь були могили – мені не відомо. Стверджувати, що там було – я не готовий.”

Віктор Годик розповів, що мешканці провулку Галана розрили землю, аби виявити пошкодження труб водопостачання. Кістки робітники зібрали у мішок і залишили на тому ж місці. Зі слів міського голови, про знахідку він дізнався у понеділок.

Віктор Годик, Горохівський міський голова: “Якби мені в п’ятницю це хтось повідомив, що ми там копали біля своїх домогосподарств, проводили роботи і знайшли рештки. Звичайно, ми б викликали слідчо-оперативну групу і те, що сьогодні зробили. – А що ви зробили? – Ми викликали слідчо-оперативну групу, провели дослідження, тобто зібрали.”

Останки передали на дослідження судмедексперту, - розповів старший слідчий Горохівського відділу поліції Тарас Літковець. Він підтвердив, що один з черепів мав отвір.

Тарас Літковець, старший слідчий Горохівського відділу поліції: “Це може бути і від гниття. Наголошую, що не є механічне якесь пошкодження. Стверджувати, що це якийсь прокол чи постріл – я не можу. На даний момент якоїсь інформації, яка б підтверджувала чи спростовувала, що це – єврейське поховання, чи будь-яке інше, немає. На даній земельній ділянці, були виявлені труни, надгробків якихось, каменів, як це є в євреїв, немає.”

Після дослідження, каже Тарас Літковець, останки передадуть міській раді для перезахоронення.