У Ковелі протікають резервуари ветсанзаводу

19:05, 5 вер. 2019
 
У Ковелі протікають резервуари ветсанзаводу

На околиці Ковеля резервуари з біологічними відходами решток померлих тварин протікають. Про це Суспільному розповів голова тимчасової комісії з вирішення питань пов’язаних з діяльністю Ковельської філії ДП «Укрветсанзавод» Ігор Пініс. В міській раді кажуть - за об’єктом немає закріплених відповідальних осіб.

До 2017-го року сюди звозили рештки тварин, які спалювали та захоронювали. Працівник ветсанзаводу Олег Кисляк каже: нині тут працює 4 охоронці.

Олег Кисляк, охоронець Ковельської філії ДП «Укрветсанзавод»: «Завод закритий уже два роки, нічого не привозять, нічого не працює. Немає нічого, всі відходи вивезли в бочку.»

Роботу заводу два роки тому бойкотували місцеві, далі його закрили, - розповідає голова тимчасової комісії з вирішення питань, пов’язаних з «Укрветсанзаводом» при Ковельській міськраді, Ігор Пініс. Він каже, що ветсанзавод боргував, в роботі не дотримувалися норм. Потому рештки тварин перенесли у залізобетонні споруди колишнього крохмального заводу, який знаходився поряд.

Ігор Пініс, голова тимчасової комісії з вирішення питань пов’язаних з діяльністю Ковельської філії ДП «Укрветсанзавод»: «Вони почали витікати з першого дня, як тільки їх сюди завезли. Щороку ці протоки є, ми зараз бачимо на стінах чітко те, що біологічні речовини витікають.»

За 750 метрів від заводу - житлові будинки, городи.

Лідія Ковальчук, місцева жителька: «Люди хворіли, багато в кого алергія, кашель і онкологічні захворювання. Брали на аналіз воду, і сказали, що пити не можна, навіть митися нею не можна, але ми миємося. Воду нам привозять уже більше року: привезли бочку, як у воєнний час, ми понабирали баклажки і все. Обіцяли нам воду провести , вже труби проклали, казали, що до Дня Ковеля, але до якого, то Бог його зна.»

Володимир Ващук, місцевий житель: «Свині дохлі розкладалися там, страшне було. На території була яма метрів 5 на 4, усе було закидано й бродило. І це все з кров’ю вилазило на зовні, то страшне діло.» 

Перед тим, як біовідходи помістити в резервуари, - ємності капітально відремонтували, - говорить заступник Ковельського міського голови Андрій Товстига.

Андрій Товстига, заступник Ковельського міського голови: «Голова комісії, який є головою ОДА, дав доручення Держпродсподивслужбі моніторити стан решток і оцю територію. Останній лист ми написали  цього року десь у червні, щоб нас повідомили, як виконали доручення голови ОДА. Отримали такий лист від ОДА, що вони звернулися на арбітражного керуючого, щоб той надав інформацію кому і коли передали на баланс ці рештки.»

З 10 резервуарів заповнені 5, - каже начальник Ковельського управління Держпродспоживслужби Микола Король. Загальна маса – 2, 5 тисячі тонн біовідходів.

Микола Король, начальник Ковельського міськрайонного управління ГУ Держпродспоживслужби в області: «Укрветсанзавод зараз проходить стадію санації по вирішенню питань з боргами, вони зараз не в змозі прийняти ці споруди. А це питання має бути ветсанзаводу.Такої загрози там не може бути, бо споруди інженерно прораховані, бетонні, більшість з них у землі, забетоновані. Ті калюжі, більше їх не буде. Там бетон і пісок, навіть якщо воно доходитиме до низу, то там залишатиметься тільки. Ми це контролюємо, я думаю , що тут не має бути загроз.»

В одній із ближніх хат, неподалік резервуарів з решками тварин, живе ковельчанин Іван, нині він збирає з городу врожай.

Іван, місцевий житель: «Воно стікає у низ, а там зв’язано з річкою і воно в річку стікає. Ні риби, ні покупатися, смердюча вода.