Волиняни в перші дні другої світової війни брали участь в боях

14:41, 31 сер. 2019
 
Волиняни в перші дні другої світової війни брали участь в боях

Сьогодні переддень першого вересня – дати, коли розпочалася друга світова війна, яка з перших днів зачепила волинян, - говорить професор кафедри нової та новітньої історії України СНУ ім. Лесі Українки Микола Кучерепа.

1 вересня 1939-го року нацистська Німеччина напала на Польщу, - розповідає історик, професор Микола Кучерепа. У цей день розпочалася друга світова війна. Микола Кучерепа говорить, що, за різними підрахунками, українців, які воювали в рядах польського війська було 120-200 тисяч. 

«У перші дні війни вони гинули в боротьбі з нацизмом, серед них було багато волинян. Вони, як правило, служили в сухопутних військах, піхотних і в кавалерії.  Ця війна розпочалася наступом із заходу відповідно до домовленостей між нацистською Німеччиною та більшовицьким Радянським Союзом.  Довгий час  було узгодження  яким чином подати напад Радянського Союзу на Польщу. Це було узгоджено з Німеччиною.  І вирішили суспільству та світовій спільноті сказати таке, що Польща перестала існувати, як держава, відповідно, Радянський Союз не може покинути своїх єдинокровних братів українців і білорусів, тому іде з визвольним походом», - розповідає Микола Кучерепа. 

До війни поляки готувалися завчасно, - каже історик Антон Бугайчук: «Польща готується до війни: у Луцьку збирали пожертви на армію, їх урочисто передавали. Відбувалися військові навчання. Польща хотіла показати, що готова до війни, оборони не тільки від Німеччини, а й від радянського Союзу, бо будувалися на Волині укріплення». 

Історик Микола Кучерепа каже:  після зміни державності польської на радянську, близько 20 тисяч українців потрапили у полон до поляків, пізніше  Радянський Союз захопив близько 200 тисяч польських військових, офіцерів розстріляли, рядових українців відпустили. 

«Значна частина волинян і галичан з радістю зустрічали червону армію, влаштовували тріумфальні арки. От в Любомлі: з однієї сторони стояв нацистський прапор, з іншої радянський із серпом і молотом зверху гірлянда з ялинки, а по середині тризуб і синьо-жовтий прапор. Частина населення сприйняла радянську владу обережно, а частина з ворожістю, особливо організація українських націоналістів, яка почала боротьбу в підпіллі», - розповідає  Микола Кучерепа.     

Він говорить, що війна розпочалася для українців першого вересня, пам’ять про загиблих вшанували облаштуванням меморіального комплексу «Вічної слави» в Луцьку. Історик каже: на вході у меморіал висить хибна дата початку Другої світової війни – 41-й рік. Нині її міняти не планують, - розповіла Суспільному працівниця департаменту житлово-комунального господарства Луцької міськради Любов Грабовська.