На Волині відбулися урочистості, присвячені Костюхнівській битві

16:01, 19 сер. 2019
 
На Волині відбулися урочистості, присвячені Костюхнівській битві

   На Волині відбулися урочистості, присвячені Костюхнівській битві. Цей бій відбувся 4-6 липня 1916 року поблизу села Костюхнівка Маневицького району між військами Австро-Угорщини і Російської імперії під час Брусиловського прориву, розповів історик Тарас Верба. Під час зіткнення загинули польські військові. Вшанувати їх пам’ять приїхали родичі, високопосадовці з Волині і Польщі.

Андіан Оліяж на Волинь приїхав з міста Лодзь Республіки Польща. Каже: прибирає польське кладовище поблизу села Костюхнівка вдев’яте.

Адріан Оліяж, прибирає кладовище: «Приїхали ми сюди 3-го серпня. Знаходимося у цьому таборі, котрий фактично займається відновленням і прибиранням цього кладовища легіонерів, які загинули тут у роках 1915-1916.Зараз вони знаходяться у більш-менш доброму стані. Деякі треба повідшкрібувати від старої фарби, почистити, попідмітати.»

Долучилася до прибирання військового кладовища 15-ти річна Вікторія Широкорадюк. Розповідає: сюди приїжджає втретє.

Вікторія Широкорадюк, прибирала кладовище: «На кладовищах ми доволі часто прибираємо. Розставляємо лампадки, стрічками могили обв’язуємо. Вартуємо кожної ночі, щоб ніхто чужий не приходив. Дивимося і намагаємося підтримувати все в порядку.»

 

Олександр Радіца, керівник гуртка: «Не скажу, що сильно занедбане, бо дивимося за ними. Перші роки, як приїжджали, то вони справді, були занедбані ці кладовища. Зараз це є справа лише догляду за цими могилами.»

Костюхнівський сільський голова Володимир Онофрійчук розповів: цей військовий цвинтар з’явився тут у часи Першої світової війни.

Володимир Онофрійчук, Костюхнівський сільський голова: « Років 22 тому це кладовище відновили за допомогою харцерів. Це зі сторони Польщі. Наші учні так само допомагали відновлювати ті кладовища. Зараз іде перепоховання останків, які взагалі розкидані по усій території можна сказати району і не тільки нашого. ми навіть з Ковеля привозили. «

Детальніше за битву, яка відбулася на цьому місці більше ста років тому, під час якої загинули польські легіонери, розповів історик Тарас Верба.

Тарас Верба, історик: «Генерал Брусилов, який керував на той час військами на даному напрямку він зробив контрнаступ проти австо-угорський військ, який був одним з найбільших в історії війни.13 4-6 липня 1926-року у селі Костюхнівка відбулася досить велика битва цього прориву. Російська армія почала наступати на австо-угорські позиції і в результаті оборонці відступили. Єдині,  хто лишився обороняти свої лінії фронту, це бійці польського легіону на чолі з Юзефом Пільсуцьким. Завдяки потужній обороні австро-угорські війська зуміли собі спокійно. Завдяки такій потужній обороні поляків австоро-угорські війська змогли собі спокійно відійти. Їх врятувало від оточення саме ось це протистояння поляків в російській армії, які зуміли вистояли. Правда, у цих боях їх багато загинуло. Фактично корпус перестав існувати.»

Місцевий історик Василь Давидюк розповів: під Костюхнівкою тоді полягло близько двох тисяч польських легіонерів.

Василь Давидюк, історик: «Польський лісок - це урочище одне з найбільших польських поховань. Воно було першим відреставровано на Волині у наші часи, у 1997 році розпочалося таке відновлення і до цього часу триває. У 2001-му році було повністю відновлено це кладовище. За радянських часів було повністю знищеним. Його не було. Там лишилося індентичним 6 надгробків. Усі інші були знищені. На даний час більше 40-ка могил одиничних.

Вшанувати пам’ять загиблих приїхали Маршал сенату Республіки Польща Станіслав Карчевський у супроводі делегації сенату. Посол в Україні Бартош Ціхоцький та Веслав Мазур генеральний консул Республіки Польща у Луцьку.

Марек Запур, віце-консул Республіки Польща в Луцьку: «Минулого року ми поставили капличку. І якраз сьогодні освятили її. капличка яка тут стояла до війни. Вона була зруйнована, то реконструйована на основі старих фотографій.»

Леонід Будь, місцевий житель: «У 90-х роках, як польські легіонери приїхали сюди - то почали наводити порядок. Вони позвозили всі, де були, розкидані індивідуальні поховання, вони звезли їх сюди в одне місце. Окультурили його, огородили.»

Тетяна Кондрацька, місцева жителька: «Це найвизначніше місце для поляків. Вони вважають його початком незалежності. Саме тут почалась будуватися їхня незалежність. Приємно те, що ми є свідками цих подій.Стараємося приходити з дітьми відвідувати могили польських легіонерів, прибирати по можливості.

Антон Максимчук, приїхав з м. Любешів: «Отримав можливість приїхати сюди, аби поспілкуватися з поляками, дізнатися про їхні заходи, їхні прибирання кладовищ, історію.»

Ніна Поремська, приїхала з м. Луцька: «При нашій вільній Україні сюди почали приїжджати харцери, наші діти і це місце стало для нас святим. У 16-17 роках ішла боротьба. Поляки за свою незалежність -  і вони її дістали, а Україна, на жаль,  втратила в ті часи.

 

 Зі слів Віце-консула Республіки Польща в Луцьку Марека Запура участь у заході взяло близько трьох сотень людей.