У Ковелі стартував ультрамарафон до Дня Незалежності

16:14, 15 сер. 2019
 
У Ковелі стартував ультрамарафон до Дня Незалежності

Пробігти 500 кілометрів за 10 днів. Так вирішили відзначити день Незалежності України учасники команди Trekking Team. Бігуни стартували зранку з центру Ковеля від пам’ятника борцям за волю України. Мета ультрамарафону — показати можливості людського організму, популяризувати біг та державну символіку України, розповів один з організаторів Олександр Оришко.

Сьома година ранку. Спортсмени готуються до старту. На мапі, яка з’являється біля пам’ятника борцям за волю України, позначено маршрут ультрамарафону до дня Незалежності. Дату та місце старту організатор Ігор Мишко каже, вибрали невипадково.

Ігор Мишко, організатор ультрамарафону: «Виникла ідея зробити такий потужний пробіг — 500 км. Тому що всі ультрамарафонці, всі спортсмени наші підготовлені і бігти  50-100 км. їм було не цікаво. Тому вирішили помножити відстань на 10. Подивилися на карту, порахували, що з дня народження команди — 15 серпня до 24 серпня у нас є 10 днів і 500 кілометрів. Це вже рахується ультрамарафон. Визначилися із маршрутом. До нас приєдналися місцеві спортивні клуби, запропонували їм підтримати таку нашу ініціативу. Ми привертаємо увагу і до дня прапора, і до дня Незалежності, які є найважливішими святами українців».

Перед стартом пробігу його учасники поклали квіти до пам’ятника. Серед учасників ультрамарафону — членкиня збірної команди України з добового бігу Олена Шевченко та чемпіон України з бігу на 100 кілометрів Ігор Саханда.

Олена Шевченко, майстер спорту з легкої атлетики, учасниця ультрамарафону: «Професійно бігом займаюся 5 років. Це найдоступніший вид спорту.   Це біг, сила, краса. Наше життя — це рух, тому й біжу в цьому ультрамарафоні. Біжу назустріч новим пригодам. Моя найдовша дистанція — 205 км. без зупинки».

Ігор Саханда, ультрамарафонець: «Закінчив Дніпропетровський інститут фізкультури, спеціальність — спортивна ходьба. Після інституту я вже не тренувався. А в останні п’ять років бігаю ультрамарафони. Цей пробіг - хороша така прикидка: 500 кілометрів з Ковеля до Києва. Для мене біг — це відпочинок».

До професійних марафонців долучилися місцеві бігуни, учасники спортивного клубу «Ковель».

Сергій Панасюк, голова СК «Ковель»: «Настрій хороший, вранішній. Пробіг — це завжди заряд енергії. Хоча в мене і була велика перерва в тренувальному процесі, але, гадаю, моїх сил вистачить, щоб добігти до Колодяжного, до садиби Лесі Українки — це десь 15 кілометрів та повернутися назад».

Першу зупинку ультрамарафонці запланували в селі Кременець, поблизу  районного центру Рожище на Волині. Далі траса пробігу поведе до Луцька, Рівного та Житомира. Фінішують спортсмени 24 серпня під Києвом, на території музею народної архітектури та побуту в Пирогово.