На Волині рятувальники щодня шукають паліїв сухої трави та стерні

12:18, 13 сер. 2019
 
На Волині рятувальники щодня шукають паліїв сухої трави та стерні

150 протоколів за спалювання сухої рослинності склали цьогоріч Волинські екологи, розповів Суспільному начальник відділу волинської екологічної інспекції Антон Поліщук. Щоб запобігти пожежам в екосистемах області рятувальники спільно з екологами щодня їздять у рейд.

У селі Сомин Турійського району пожежа. Селяни на полі спалюють суху рослинність. Таких пожеж у екосистемах, каже начальниця відділу управління волинських рятувальників Ірина Варварук, цього року зафіксували 322. Вогонь знищив понад 340 гектарів.

Начальник Луцького районного відділу ДСНС Андрій Касіч показує наслідки однієї з таких пожеж у селі Ратнів. Поруч з полем, де селяни палили стерню, -  хати. Щоб запобігти займанням у екосистемах від рук людей рятувальники щодня спільно з екологами виїздять у рейд. Шукають паліїв нині у селі Гірка Полонка. Цей чоловік не захотів назватися, рятувальникам пояснює: підпалив не він.

Начальник відділу Волинської екологічної інспекції Антон Поліщук каже, щодня від паліїв чують різні причини, чому горять поля.

Антон Поліщук, начальник відділу державної екологічної інспекції Волині: «Таку версію, коли ми приїжджаємо рейдовою групою. Коли приїжджаємо дивимся хтось випалює залишки сухої рослинності , громадяни інколи буває що кажуть – от вони не підпалювали, вони гасять. Це теж позитивно. Проводимо з ними роз’яснювальну роботу».

Від спалювання стерні страждають зелені насадження та тварини, розповів Антон Поліщук. Селянам, каже, пропонує не порушувати закон, створити у себе на подвір’ї компостні ями. Інакше – штраф.

Антон Поліщук, начальник відділу державної екологічної інспекції Волині: «За дане правопорушення є адміністративна відповідальність згідно статті 77 на громадян від 170 гривень до 340. На посадових від 340 до 510».

Начальник Луцького районного відділу ДСНС Андрій Касіч сказав, що щоденні рейди триватимуть до середини осені.