Жителі села Зміїнець проти будівництва багатоповерхівки

19:30, 9 сер. 2019
 
Жителі села Зміїнець проти будівництва багатоповерхівки

Замість торговельного центру – багатоквартирний житловий будинок. Депутати Княгининівської об’єднаної територіальної громади проголосували за генеральний план села Зміїнець. Мешканці села, які прийшли на сесію, були проти зміни цільового призначення однієї із земельних ділянок ОТГ.

Ділянка площею гектар на межі Зміїнця і Луцька. Мешканець села Олег Бондарук каже, що її комерційна вартість може сягати більше 10-ти мільйонів гривень.

Олег Бондарук, мешканець с. Зміїнець: «Схема повністю продубльована так, як вона існує в нас по Україні. Земельну ділянку спочатку дають в оренду, потім орендар просить змінити цільове призначення. Потім орендар, в кращому випадку, викуповує її по оціночній вартості, яка дуже низька».


Депутатка Княгининівської ОТГ від Зміїнця Алла Жупанюк каже, що зібрала більше ста підписів проти зміни цільового призначення ділянки з торгово-розважального центру на багатоквартирну забудову.

Алла Жупанюк, депутатка Княгининівської ОТГ: «Забудовник, який виграв тендер, право на оренду, він передумав  і вирішив на тому місці збудувати багатоквартирні будинки. Коли будуються багатоквартирні будинки і реєструються там жителі – вони створюють ОСББ і земля, яка оточує ці будинки, безкоштовно відходить до цих ОСББ. Тобто, це є корупційна схем».


Питання про затвердження  генерального плану Зміїнця викликало обговорення присутніх на сесії Княгининівської ОТГ.

Олена Сошко, депутатка Княгининівської ОТГ: «Та там буде якась хоч інфраструктура. – Ми хочемо інфраструктуру, ми хочемо торгівельні заклади. – так він буде на 1 поверсі. – ми не хочемо цієї кількості людей. – Ви де проживаєте? – Я проживаю в Дніпропетровську».


Ганна Войтюк, депутатка Княгининівської ОТГ: «Чи ви впевнені в законності даної схеми і умов забудовника? Чи всі інтереси мешканців громади враховані загалом?».

Володмир Сидун, голова земельної комісії Княгининівської ОТГ: «Наше село росте і вся громада росте і треба гроші і звідки їх брати – ніхто не подумає. А в нас ще є, звідки брати. Сільська рада може заробити на тому гроші для того, щоб перекрити дах в школі, зробити туалет, столову – ось звідки гроші треба черпати».

Забудовник зобов’зався сплатити до бюджету громади 3 мільйони гривень – це сума оренди ділянки за 10 років – це обговорювали на сесії. Інформацію підтвердив представник забудовника Микола Дуда.Микола Дуда, керівник проектів ЖК «Яровиця»: «Кошти ,якими ми готові допомогти сільській раді. Ми не хочемо використовувати ту вашу велику площу, просто побудувавши великий ангар, ми хочемо побудувати вам житловий комплекс, в якому будуть теж торгові заклади, перукарні, інші заклади інфраструктури».

Наталія Бабич, мешканка с. Зміїнець: «Наші люди, жителі не хочуть Яровиці, не хочуть багатоквартирного житлового будинку. Чому 17 депутатів мають вирішувати нашу долю? Ми – проти. Для чого це ОТГ створено?».


Серед тих, хто підтримав рішення – голова Княгининівської громади Олена Твердохліб.