В Україні розпочалася кампанія з вакцинації від дифтерії та правця

18:08, 29 лип. 2019
 
В Україні розпочалася кампанія з вакцинації від дифтерії та правця

  В Україні розпочалася кампанія з вакцинації від дифтерії та правця. На Волині щеплення отримали 53% дітей і 30% дорослих, - розповіла завідувачка відділу епіднагляду та інфекційних захворювань Лабораторного центру Ірина Єнжиєвська.

Щеплення від дифтерії та правця діти отримують тричі, в дорослому віці медики рекомендують здійснювати ревакцинацію що 10 років.

Наталія Кеда, заступниця директора Луцької міської дитячої поліклініки: «Вакцинація проходить в 2, 4 і 6 місяців, у нас показник досягли 53%, це хороші показники за 6 місяців. Треба ще доганяти вікову категорію діток, які не були щеплені старше  7 років. Працює в нас три пункти щеплень, два на Волі і один на Чорновола.

Зоя Павлюк, сестра медична кабінету щеплень :«Зберігаються в холодильнику при температурі 2-8 градусів тепла. Ось індійська для маленьких діток.»

Вакцину іншого виробника можна придбати в аптеці.

Зоя Павлюк, сестра медична кабінету щеплень: «Батьки ідуть до лікаря. Беруть рецепт і в аптеку, їм дають вакцину з сумкою – холодильником, якщо немає сумки, то звертаються до нас  і ми даємо свою.»

Дев’ятирічний Олег Грицай сьогодні іде вакцинуватися.

Олег Грицай, вакцинується: «Щоб подивилися чи немає ніяких бактерій, щоб піти в школу. – Страшно? – Ні, я вже був.»

Лариса, вакцинує дітей:«Я переживаю за дитину – тому і вакциную. Робила тут в лікарні індійська чи яка – робила всі.»

Юрій Морєв, вакцинує дітей: «Люба хвороба, яка має серйозні наслідки, то може впливати на здоров’я дитини – треба давати вакцинацію. Чи ви проходили ревакцинацію? – Ні, цей варіант уже пройдений.»

Петро Громик, вакцинує дітей: «Ми усі прививки, які лікарі назначають, - робимо. – Ви проходити ревакцинацію? – Ні, вже виріс з того віку, про дітей більше думаєш.»

Ігор Власюк: не проходить ревакцинацію: «Дві з початку провели після роддому, далі ще час не настав. Ви проходите ревакцинацію. – Ні, трохи халатне відношення, але поки нічого не турбує, то так, а буде – то приходитиму.

Людмила Рожко, головний спеціаліст педіатрії управління охорони здоров’я ОДА:«За 6 місяців 43,8% дорослого населення отримали вакцинацію, хто потребував. Вакцина є в області достатньо і в районах кожен заклад забезпечений у достатній кількості.»

Людмила Рожко каже, що вакцину для дітей передшкільного віку «ДП» мають довезти цього тижня.  В області захворювань на дифтерію та правець не зафіксовано, - каже завідувачка відділу епіднагляду та інфекційних захворювань Лабораторного центру Ірина Єнжиєвська. З її слів, в Україні за цей рік було 5 випадків захворювання на правець, з них один –  летальний. Дифтерією захворіла одна людина.

Ірина Єнжиєвська, завідувачка відділу епіднагляду та інфекційних захворювань Лабораторного центру :«Якщо людина не вакцинована  -  мало шансів одужати, так і при дифтерії – треба швидко ввести сироватку. Треба звернутися за меддопомогою, тоді людина буде направлена в стаціонар.»

Анонсуючи кампанію з вакцинації від дифтерії та правця, у Києві відбулася прес-конференція, після якої виконувачка обов’язків Мінохорони здоров’я Уляна Супрун  разом з генеральним директором центру громадського здоров’я Володимиром Купрітою та письменником Сергієм Жаданом зробили щеплення від дифтерії та правця.