На Театральному майдані у Луцьку обстежували усіх охочих на гепатит

16:04, 23 лип. 2019
 
На Театральному майдані у Луцьку обстежували усіх охочих на гепатит

Сьогодні у Луцьку на Театральному майдані 80 людей безплатно обстежилися на вірусні гепатити за допомогою експрес-тестів, у шістьох з них виявили гепатит С, -- розповів журналістам UA: Волинь завідувач відділу обласного центру громадського здоров’я Сергій Левчук. Акцію до Всесвітнього дня боротьби з гепатитом організував обласний центр громадського здоров’я спільно з обласною інфекційною лікарнею, обласним центром профілактики та боротьби зі СНІДом та за підтримки благодійних фондів і громадських організацій. Кожен охочий міг перевіритись та за 5-10 хвилин отримати результат.

Про те, що хворіє на гепатит С дізналася більш, як 15 років тому, -- розповідає пенсіонерка Надія Володимирівна.

Надія Володимирівна, хворіє на гепатит С: «Гепатит С, це вже давно, років 15 тому, може навіть більше. А зараз прийшла просто перепровіритись. Я більше на народні методи звертала увагу. Треба харчування, дієта -- це точно».

Жінка каже, що має підозри, де саме могла інфікуватися цією недугою.

Надія Володимирівна: «Я собі подумала тоді сама. У мене була операція, я пішла перевірятися, вже аналізи і оце таке в мене знайшли. Я не підозрювала, це дійсно зненацька. Я думаю, що це, можливо, було під час операції, але доказів немає.

Сергій Левчук, завідувач віддіу обласного центру громадського здоровя: « Може бути і пів року латентний період, а потім з"являються симптому і діагностується гепатит. А де людина його отримала, чи в стоматолога чи в лікарні важко визначити».

Сергій Левчук розповів, що 28 липня у світі відзначають день боротьби з вірусним гепатитом. Тому напередодні в Луцьку на Театральному майдані вирішили поставити намет, де усі охочі мали змогу безплатно обстежитися на вірусні гепатити за допомогою експрес-тестів.

Сергій Левчук, завідувач відділу обласного центру громадського здоровя: «Часто ці гепатити проходять безсимптомно на перших стадіях, а згодом може перерости у такі хронічні проблеми, як цироз печінки, онкологія, карценома печінки. Все одноразово. Все стирильно. Береться ця крапелька крові і визначається на маркери гепатитів і людині оголошують одразу результат».

ВУкраїні новонародженим в перші дні життя роблять вакцинація від гепатиту В. Важливо, аби батьки не відмовлялися від цих щеплень, -- каже сімейна лікарка Мар”яна Дмитрук.

Мар’яна Дмитрук, сімейна лікарка, регіональний керівник ГО "Батьки за вакцинацію" : «Це дозволяє вберегти дитину від передачі цього вірусу від матері, якщо вона можливо інфікована, а також близьких членів сім"ї. З 2002-го року в Україні було введене таке обов"язкове щеплення від гепатиту Б. Вакцинація для дітей безкоштовна. Вона складається із трьох доз. Ризик ускладнень є мінімальний».

Для дорослих, які народилися раніше 2002-го року, і хочуть вакцинуватися, потрібно самостійно придбати вакцину, -- говорить Мар"яна Дмитрук.

Мар”яна Дмитрук: “Купити дозу в аптеці і провести собі 3-х кратну вакцинацію. Можна звернутися до свого сімейного лікаря».

Сьогодні у Луцьку обстежилися на вірусні гепатити 80 людей, у шістьох із них експрес-тести виявили гепатит С, -- розповів нашим журналістам завідувач відділу обласного центру громадського здоров’я Сергій Левчук.