Програму «Безпечне місто» у Луцьку розпочнуть із 55го мікрорайону

18:29, 22 лип. 2019
 
Програму «Безпечне місто» у Луцьку розпочнуть із 55го мікрорайону

Саме цей район планують обладнати системою відеоспостереження, розповіла директорка міського департаменту муніципальної варти Юлія Сиротинська. І додала: цей проект – перший в Україні. У 55-ому мікрорайоні Луцька – переважно нова забудова. Тут чимало нових автівок та іншого майна, яке потребує охорони, розповідають Євген і Юлія, які живуть у цьому районі. Свого прізвища подружжя не називає.

Євген та Юлія, мешканці 55-го мікрорайону Луцька: «Я вважаю це правильно, бо в цьому районі було багато крадіжок машин, такий бум. У нас тут власники самі згуртувалися, самі в цих будинках, де були крадіжки, поставили камери спостереження. Де викрадалися машини, власники вже спокійні, тому що, якщо що можуть знайти.  Дуже насичений район, чому б і ні? В Європі багато де це практикується. Я вважаю це добре, треба скрізь ставити, тому що тут багато новобудов, не потрібно виділяти один район, кращий він чи гірший».

 

Сім’я Вознюків, які більше року живуть у 55му мікрорайоні, схвалює об’єднану систему відеоспостереження, каже мама Людмила.

Людмила Вознюк, мешканка 55-го мікрорайону Луцька: « Крадіжки, крадіжки автомобільні, два, навіть, три випадки, в сусідньому будинку палили дитячі каляски... як поселились з чоловіком, то дуже страшно стало, я кажу куди ми поселились, чоловік дуже хвилюється, переживає за нашу безпеку, і за безпеку інших, всього мікрорайону, бо є багато діток, тому що ми б хотіли техніку безпеки, навести порядок».

 

Лучанка Марія Медведчук говорить: переваги встановлених камер спостереження очевидні.

Марія Медведчук, мешканка 55-го мікрорайону Луцька: « Ми по пільгах отримали квартиру, в нас окреме Осбб на Липинського, вже давно встановили камери,  тому що в нас були масові пограбування квартир, якраз на моїй площадці однокімнатну квартиру, це шок, це сталося за 2 години, так що камери це дуже добре, навіть заходить дитина в під’їзд, не дай Бог хтось зайде за нею».

 

Питання організації об’єднаної системи відеоспостереження обговорили сьогодні голови ОСББ 55-го мікрорайону разом із керівництвом департаменту муніципальної варти. Продовжує директорка департаменту Юлія Сиротинська.

Юлія Сиротинська, директорка департаменту муніципальної варти: «Почнемо з такого етапу як Безпечний мікрорайон  такого не робив ніхто в Україні, бо зазвичай систему Безпечне місто починають будувати на все місто глобально, чекаючи  ті чи інші етапи, проте ми проаналізували що це буде більш ефективно, зважаючи на те, що це новий район, який виріс буквально за декілька років. Зараз ми готові потратити на цей безпечний мікрорайон мільйон- мільйон 200 тисяч гривень, ми будемо оголошувати закупівлі. І це те, що готове місто потратити, і звичайно якщо ми можемо  залучити ОСББ до цього ряду».

 

Микола Скіц, голова ОСББ на Чорновола 30: «Осбб створилося в нас ще в 12 році. У нас були часті крадіжки коляски, велосипеди. Коли поставили внутрішні і зовнішні відеокамери крадіжки припинились. І зараз часто крадуть і б’ють машини в нашому районі, так звані рожеві будинки, як кажуть в народі. І поліція часто звертається до нас, щоб виявляти крадіїв, порушників, бажано щоб і на виїзді в район поставили камери, бо ми не можем все охопити, але треба було б щоб все організовано, бо як крали так і крадуть, от обікрали і підвал, то ми решітки поставили, захищаємося як можем».

 

Муніципали зібрали інформацію по потребах кожного ОСББ у 55-му мікрорайоні, каже Юлія Сиротинська. Її опрацюють, зважать на існуючі системи відеоспостереження, додадуть нові камери і необхідне обладнання. Програму «Безпечний мікрорайон» почнуть реалізовувати у рамках програми «Безпечне місто» у наступному році.