Зіпсована городина через хімікати у Маневицькому районі

17:47, 19 лип. 2019
 
Зіпсована городина через хімікати у Маневицькому районі

Почорніла картопля і кабачки – таким побачив свій город мешканець селища Колки Володимир Писарський після того як, з його слів, товариство «Баффало» покропило хімікатами свої поля. Про це він розповів журналістам Суспільного. Зі слів чоловіка, частина речовини потрапила на його город, який знаходяться поруч. Постраждала городина і в сусідів. Нині Володимир Писарський хоче компенсації збитків.

Володимир Писарський з дружиною Ніною показує нам городину на ділянці, яку виділила їм сільська рада. Каже: урожаю тут не буде.

Володимир Писарський, господар пошкодженої городини: “Що стало з кабачків! Вони уже не ростуть. Це виходить десь до 35 метрів довжини і всього мого городу 20 метрів. Усе чорне.”

Зі слів Володимира Писарського такою його городина стала після того, як товариство «Баффало» понад тиждень тому обробило хімікатами ріпак, що ріс на цьому полі, поруч його земельної ділянки. Чоловік каже: звернувся у товариство, щоб йому компенсували збитки.

Володимир Писарський, господар пошкодженої городини: Ви мені, кажу, ті збитки нанесені, скільки пішло витрат, що ми посадили картоплю, то ви мені кажете: 2 відра картоплі! Кажу: компенсуйте грошима. Він каже скільки: тисяч-дві? Кажу: «А більше, а 5-10!». «Десять вам не дамо!».

Володимир Писарський розповідає: звернувся у Колківську селищну раду, щоб створили комісію, зафіксували завдані йому збитки і оцінили їх. Чоловік каже: йому сказали оформити звернення письмово. Як це правильно написати чоловік не знав. Заяву не написав.

Це - Колківська селищна рада. Голови на місці, зі слів заступника Михайла Лободи, на місці не було. Сам чоловік після розмови з кореспондентами зник за будівлею сільради.

Михайло Лобода, заступник Колківського селищного голови: “Я не втікаю, ви можете сісти зі мною. У мене передача.”

Прокоментував ситуацію заступник селищного голови на автостанції.

Михайло Лобода, заступник Колківського селищного голови: “Попередньо, тиждень тому чоловік звертався до нас, запропонували написати йому скаргу у районну сільськогосподарську комісію, щоб розібралися. До нас звертався усно тільки поки що він один. Ми казали йому, напиши. Він відмовився це зробити. На даний час заява не написана. Комісію ми можемо створити, але у нас немає спеціалістів, які можуть оцінювати збитки.”

Після цієї розмови Володимир Писарський написав заяву із проханням до селищного голови Олександра Палінкевича зафіксувати і оцінити збитки. Агроном товариства «Баффало» Іван Дударчук пояснити ситуацію на камеру відмовився.

Іван Дударчук, агроном: “Будь-ласка, хай іде, судиться. На камеру я не хочу, я відмовляюся на камеру.”

Юрист Олег Огородник розповів, що у таких випадках потрібно заручитися підтримкою свідків, потім провести експертизу.

Олег Огородник, юрист: “ Щ визначить, що дійсно городина загибла внаслідок отруто хімікатів, що використовувалися на сусідньому полі. Без такого висновку неможливо буде встановити причинно-наслідковий зв’язок. Потім потрібно буде висловити претензію до того, хто заподіяв шкоду. Якщо він не захоче компенсувати. То звертатися до суду. Справа мешканця відстояти і захищати свої права. Можна заручитися їхньою підтримкою, але зобовязати підтримувати одну із сторін не можна."

Колківчанин Володимир Писарський каже: чекатиме поки комісія селищної ради складе акт про збитки, збиратиме документи і знову звернеться до керівництва товариства за компенсацією.