Минає 75 років як визволили Волинь у Другій світовій війні

13:02, 19 лип. 2019
 
Минає 75 років як визволили Волинь у Другій світовій війні

21 липня - 75 річниця визволення Волинської області від нацистських загарбників. Напередодні, у Луцьку вшанували пам’ять тих, хто визволяв Волинь у роки Другої світової війни. На меморіальному комплексі “Вічна Слава” обласного центру священики відслужили панахиду за загиблими. Ветерани, краяни, представники влади хвилиною мовчання вшанували пам’ять усіх, хто загинув у роки тієї війни і поклали квіти до пам’ятного знаку “Поранений солдат”. Щороку приходить на меморіал лучанка Марія Ковальчук. Сьогодні жінка принесла фотографії батька і брата, які загинули у роки Другої світової.

Марія Ковальчук, лучанка: “Всі троє моїх рідних лежать у братських могилах. Як не прийти? Ми мусимо прийти, щоб вшанувати пам’ять тих загиблих. Коли була друга Світова війна батько нашу Волинь, як тільки звільнилася, всіх із села забрали чоловіків і разом батька мого й брата. Але, повернувся в село лише один чоловік. Батько був санітаром і він загинув у Латвії. Якраз поранило солдата, він надавав допомогу, бо був санітаром. Розірвався другий снаряд і батько загинув.”

Олексій Ліхтарович, визволитель Волині у Другій світовій війні: “Почались мої бойові дії із визволення Чернігова. Ми приїхали із Томська і на фронт. Прибули ми в серпні в місто Орел. Розвантажились і звідти розпочався мій бойовий похід. Волинь я визволяв. Нас перекинули з-під Білорусі, коли ми визволили Калинковичі 1944 року, місто Гомельської області, що на південному сході Білорусі, тоді операція закінчилася. Потім нас перекинули до Ковеля і в Турійський район. Наш 215-тий гвардійський стрілецький полк, у якому я брав участь, тут ми перебували в охороні з початку квітня до 4 липня. А тоді почався наступ і все пішло далі.”