Атовець презентував книгу «Війна, якої не було. Хроніка Іловайської трагедії»

19:21, 27 чер. 2019
 
Атовець презентував книгу «Війна, якої не було. Хроніка Іловайської трагедії»

У Волинському краєзнавчому музеї відбулась презентація книги Романа Зіненка «Війна, якої не було. Хроніка Іловайської трагедії».Автор книги – доброволець батальйону «Дніпро-1», був серед тих, хто в серпні 2014-го опинився в пеклі Іловайська.

Спогади автора та ще двохсот вояків, які були учасниками боїв за Іловайськ, видано у двотомнику «Війна, якої не було. Хроніка Іловайської трагедії». Видання є документальним, базується на свідченнях реальних людей та містить фотодокументи. Усю інформацію подано у хронологічному порядку, день за днем, каже автор.

Роман Зіненко, автор книги «Війна, якої не було. Хроніка Іловайської трагедії»: “Це важки спогади. Дехто ділився охоче, дехто ні. Декого доводилося у прямому сенсі змушувати, дехто не хотів іти на контакт. Переважно спілкування відбувалось дистанційно, за допомогою ФБ. Декого бачу сьогодні вперше, хоч спілкуюсь декілька років. “

У боях за Іловайськ та під час виходу «зеленим коридором» брали участь волиняни – військовослужбовці колишньої 51-ої окремої механізованої бригади і роти міліції особливого призначення «Світязь». Ветеран Михайло Таліманчук, боєць роти «Світязь», був поранений в останній день штурму Іловайська.

Михайло Таліманчук, учасник ООС: “Основні події почали відбуватися 24-го числа на День незалежності, на свято, після штурму блок-постів протилежних сил. І далі ті події наростали як ком. Вже з 24 серпня по факту у нас не було жодної години передиху. Це були в загальному бойові дії постійно. Там був і обстріл, і штурми. З того часу до 29 серпня, до того виходу спокою не було.”

Презентація книги відбулась в рамках проекту «Наші захисники», який заснований у Волинському краєзнавчому музеї та спрямований на збирання, комплектацію та систематизацію матеріалів, присвячених війні на Донбасі розповів провідний науковий співробітник Богдан Зек.

Богдан Зек, провідний науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею: “Загалом це буде неоціненне джерело для майбутніх поколінь, та для дослідників, які будуть детально вивчати події на Донбасі.”