На Волині - 4 випадки зараження людей хворобою Лайма

19:42, 10 чер. 2019
 
На Волині - 4 випадки зараження людей хворобою Лайма

Одна людина захворіла у Маневицькому районі, троє — в місті Луцьку та Луцькому районі після укусу кліща. Про це Суспільному розповіла заступниця директора обласного лабораторного центру Лариса Дудковська. Нагадаємо, минулого тижня біологи лабораторного центру збирали кліщів для аналізу. Завідувачка лабораторії особливо небезпечних інфекцій обласного лабораторного центру Віра Гаврищук через мікроскоп перевіряє кліщів на наявність у них вірусів.

Віра Гаврищук, завідувачка лабораторії особливо небезпечних інфекцій: “Кліщ переносять не тільки хворобу Лайма, а й кліщовий енцифаліт, ерліхіоз, анаплазмоз, туляремію, купу інших інфекцій. Навіть якщо аналіз позитивний кліща, тобто, є в нього клітини, морфологічно схожі на Борелії, то це не означає, що людина захворіє.

Заступниця директора лабораторного центру Лариса Дудковська каже, що для аналізу на наявність вірусу Борелії, який спричиняє хворобу Лайма, біологи відібрали 4000 кліщів. Кліщів на дослідження приносять люди, які виявили комах на собі.

Лариса Дудковська, заступниця директора лабораторного центру: “Ми дослідили 66 кліщів, знятих з людей. В 31% випадків є клітини, морфологічно схожі до клітин Борелії. А з навколишнього середовища знаходили в 6% знаходили такі клітини.”

Випадки укусу кліщами, розповіла Лариса Дудковська, були в Центральному парку Луцька. Лучанка Олена Тесунова каже: щодня тут вигулює соба, кліщів кілька разів цього року доводилось витягати із тварин.

Олена Тесунова, лучанка: “Ми в собак виймали з вушок кліщів, звертались до ветеринарного лікаря і він нам виймав. А так – обробляємо краплями спеціальними. Це з цим песиком? - З цим і з маленьким. Світленький собачка – то на ньому дуже видно, а цей, то треба прощупувати, він вживляється в шкіру.”

Мама двох дітей Віта Шуба каже, що перед прогулянкою в парку користується репілентами.

Віта Шуба, лучанка: “Спрей постійно використовуємо. Це такі жучки, які п’ють кров.”

Начальниця відділу екології міської ради Оксана Тарабанюк каже, що найефективніші методи боротьби з кліщами – це хімічна обробка території та косіння трави.

Оксана Тарабанюк, керівниця відділу екології Луцької міської ради: “В Луцьку жодного разу не проводились хімічні обробки великих відкритих територій ні від комарів, ні від кліщів. 4 Наш парк має 60 гектарів – це дуже велика площа і якщо обробляти його точково, то воно не буде мати ефекту . Закрити парк і вивести всіх людей, навіть якщо ми дамо попереджувальну інформацію про те, ми не можемо гарантувати, що нас почують всі і не попадуть в зону ризику під час хімічної обробки.”

Зі слів керівниці відділу благоустрою міста Любові Грабовської, працівники відділу опікуються центральним пляжем на річці Стир та пляжем на Теремнівському ставку. Каже, випадків ураження кліщами там не було. Робити хімічну обробку – небезпечно і затратно.

Любов Грабовська, керівниця відділу благоустрою Луцької міської ради: “Тільки на один пляж центральний 120000 Згідно законодавства, хімічна обробка місць масового відпочинку людей не здійснюється. Там же тиждень ніхто не ступить, воно їдуче.”

Зі слів Лариси Дудковської, 2018-го хворобу Лайма діагностували у 44-х волинян. На 10 червня було 9 випадків. Цього року – 4.