Колишні в’язні нацистських концтаборів з 14 областей приїхали на Волинь

17:42, 31 тра. 2019
 
Колишні в’язні нацистських концтаборів з 14 областей приїхали на Волинь

   Колишні в’язні нацистських концтаборів з 14 областей України і міста Києва перебувають на Волині. Вони відвідали територію старої Луцької тюрми, Волинського регіонального музею українського війська і військової техніки. На меморіальному комплексі "Вічна слава" обласного центру поклали квіти до пам’ятного знаку в”язням концтаборів гетто, гестапо, які загинули у роки Другої Світової війни. 

   На Волинь приїхало три десятки колишніх в’язнів нацистських концтаборів. За словами голови Української Спілки в’язнів-жертв нацизму Маркіяна Демидова, цей захід реалізується в рамках програми "Культура пам’яті в діалозі поколінь".  Для її реалізації надається фінансова підтримка з Держбюджету. В’язень концтабору “Соласпілс” каже: повинні були приїхати  другого лютого, у день відзначення  75-ої річниці визволення Луцька від нацистських загарбників, але не вдалося.

Маркіян Демидов, голова Української спілки в’язнів-жертв нацизму: «Повинні були приїхати сюди у лютому цього року. Але, у зв’язку із відсутністю грошей по нашій програмі "Культура пам’яті в діалозі поколінь" і у зв’язку із 75-річницею визволення Луцька від нацистських загарбників. Ми шануємо і тих захисників, які стоять на сході країни. Для того, щоб звільнити схід, потрібно вирішувати питання Криму, щоб забрати його від Росії».

  Олександр Ніколаєв — колишній в”язень гестапо.

Олександр Ніколаєв, заступник голови обласної спілки малолітніх в’язнів-жертв нацизму: «В 1943 році був разом із мамою в таборі, котрий був розстріляний, просто така моя доля, що я залишився живий. Вони так і кажуть, в яких містах вони були, а луцький меморіал найкращий. Перший раз вони приїхали до нас в гості. Основна наша робота — виховання молоді».

Олена Дубень, відвідувачка заходу: «На жаль, цих ветеранів дуже мало. Зараз виступає останній вязень гестапо, який живий. На жаль, так, були родичі, які загинули в концтаборах і не повернулися з Другої світової війни. Це вперше в історії людства створення спеціальних місць для знищення людей. Такого ще не було за жодної історії світу».

На луцькому меморіалі учасники заходу вшанували пам”ять не лише волинян, які не повернулися з нацистських  концтаборів, але й усіх українців. Поклали квіти до пам’ятного знаку.