Вміст фенолу і формальдегіду в повітрі у східній частині Луцька перевищує допустимі норми у 2-3 рази.

18:49, 25 тра. 2019
 
Вміст фенолу і формальдегіду в повітрі у східній частині Луцька перевищує допустимі норми у 2-3 рази.

Про перевищення гранично допустимих норм викидів фенолу і формальдегіду на постійній комісії з питань екології Луцької міської ради розповіла виконувачка обов’язків начальника відділу Оксана Тарабанюк. За її словами показники забруднення повітря шкідливими сполуками зросли за останні 5 років. Однією із основних причин Оксана Тарабанюк називає результат діяльності заводу з виготовлення мінеральної вати ТзОВ «Технологія базальта», що розташований в селі Струмівка.

 

До Луцької міської ради прийшли жителі села Струмівка. У зверненні до членів постійної комісії з питань екології вони просять вирішити проблему забруднення повітря від виробництва мінеральної вати заводом «Технологія базальта».

Андрій Власюк, житель с. Струмівка: «Будемо вимагати припинення діяльності заводу, або переходу на безформальдегідне виробництво. Я працюю в районі північного ринку . там часом теж його чути. Я раніше не знав, що це таке. Зараз знаю. Хто на Київському майдані живуть, також його чули і можуть це підтвердити».

Олег Чирук, житель с.Струмівка: «Воно не тільки в межах заводу, а і до Лучеська доходить цей запах і отрута. Я як ініціатор акції написав звернення в міську раду щоб допомогли, що нам робити з цією проблемою. Ми все одно зупинимо цей завод любими путями. Чи правові, чи не правові. В нас іншого виходу немає. Або вони нас втравлять, або ми їх зупинимо».

Звернення ініціативної групи мешканців села Струмівки і вулиць Теремнівська та Рівненська в Луцьку члени комісії розглянули і заслухали скарги людей.  

Людмила Віхоть, жителька с.Струмівка: «В минулому році в літній період почав працювати завод у мене, починаючи з вересня, у мене є всі документи, що діти лежали масово в лікарні. Збільшені лімфатичні вузли . те, що є викиди формальдегіду вверх, те, що мої діти цим дихали.»

На початку травня – люди зібралися біля заводу, аби поговорити з керівництвом. Це – не перша спроба з’ясувати, на  яких підставах підприємство працює без дозволу, розповів Суспільному місцевий житель Олег Чирук.

Наявність токсичних викидів у повітря підтвердив начальник управління Держпродспоживслужби Назар Орел. За його словами, перевищення допустимих норм викидів фіксували під час замірів із серпня по жовтень минулого року.

Назар Орел, начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства: «Якщо ми говоримо про особливості характеристики виробничого процесу зазначеного підприємства, то відповідно до чинного законодавства розмір санітарно-захисної зони складає 300 метрів. Насправді ж найближча житлова забудова знаходиться на відстані 85 м. Було перевищення за такою речовиною як фенол. Для прикладу нормативний показник по фенолу складає 0,01 , то ми отримали».


Виконувачка обов’язків начальника відділу екології Луцької міської ради Оксана Тарабанюк додала, що концентрація фенолу і формальдегіду в повітрі зросла і в Луцьку.

Оксана Тарабанюк, в.о. начальника відділу екології: «Негативний вплив від забруднення викидами в повітря зазнають не лише жителі Підгайцівської сільської ради. Перевищення є по всьому місту, але на цьому 5 посту зустрічається 41 випадок протягом минулого року . на Шопена – 26 і 11- на Конякіна. Тобто ми бачимо, що це місце де є найбільша концентрація. Те, що міські жителі зазнають впливу це однозначно. Показники це засвідчують».


За словами головного інспектора обласного управління Держпраці Валентини Воробей, керівництво підприємства визнає, що їхнє виробництво шкідливе.

Валентина Воробей, головний інспектор управління Держпраці в області: «Своїм же ж працівникам вони надають пільги і компенсації. Це пільгове пенсійне забезпечення , коли йдуть на 5 років раніше, додаткову відпустку, молоко.»

 

Представники заводу на засідання постійної комісії не прийшли. Надіслали пояснення. В ньому підтверджують те, що нині працюють в тестовому режимі і без необхідних дозволів. Забруднення повітря заперечують. Голова комісії Андрій Козюра вніс пропозиції щодо вирішення питання: рекомендувати Держпродспоживслужбі регулярно проводити заміри біля заводу; Держохоронпраці – провести позапланову перевірку дотримання трудового законодавства на заводі; прокуратурі і поліції рекомендували у випадку наявності складу злочину порушити кримінальні справи. Члени комісії підтримали проект рішення.