Театральний перфоманс показали діти інклюзивної студії "Сонячні люди"

16:36, 23 тра. 2019
 
Театральний перфоманс показали діти інклюзивної студії

“Місто різних — місто рівних” - це гасло дійства, яке організували у Східноєвропейському національному університеті  представники громадської організації “Інклюзивні студії” та театральної студії “ДогориДригом”. 

“Суть цієї вистави в цьому, що мама хлопчика хоче розповісти йому чому він такий. І в дуже простій доступній формі у вигляді казки розповідає про таку цікаву хромосому, яка дуже любила обійматися.  І в результаті їх вийшло не дві, а три.  І саме ці люди, які мають ту зайву хромосому, то їх називають “сонячними” або люди з синдромом “Дауна” - розповіла голова ГО “Інклюзивні студії” Наталія Шнит. 

Керівниця дитячої театральної студії “ДогориДригом” Алла Доманська каже: це — творчий експеримент, який створює рівні можливості для артистичного самовираження дітей з інвалідністю та їх однолітків-артистів. 

“Виступати на сцені, як наших дітей, так і “сонячних” з ГО це одне. У них є так само свої капризи, нехочучки. Одні й ті ж люди можуть робити так, а інші інакше. Це дуже важливий момент у цьому процесі. Перед тим як до нас прийшли “сонячні” діти, я своїм розповідала: “Хто такі сонячні діти?”. Чому вони такими стають”.   

Олена Тарнавська прийшла подивитися виставу разом зі своїм братом, у якого синдром “Дауна”.  Жінка каже: останніми роками суспільство стало ліпше ставитися до таких діток.

“Тоді мій брат не відвідував середню школу. Вчителька ходила додому і це був вибір моїх батьків.  У ті роки суспільство намагалося створити ілюзію, що таких людей не існує. Їх просто не має, на це закривали очі. Вони не могли вчитися, не йшла мова про те, що такі люди реалізовуватимуть свої таланти і взагалі бути серед нас” - розповіла жінка. 

Голова ГО “Інклюзивні студії” Наталія Шнит розповіла: на Волині проживає майже сотня діток із синдромом “Дауна”.