В одній із луцьких кав’ярень почали збирати паперові стаканчики на переробку

14:38, 16 тра. 2019
 
В одній із луцьких кав’ярень почали збирати паперові стаканчики на переробку

Поставили спеціальний бокс, куди відвідувачі викидають використаний посуд.  Потім з вторинної сировини будуть виготовляти зошити та щоденники для школярів.

Андрій Хоменко, власник кав’ярні: «Проблема в тому, що стакани в Луцьку ніхто не приймає, тому що там залишається рідина, там є пластик і кришечки. Тобто, це не зручно.»

Власник кав’ярні Андрій Хоменко каже, що знайшов, куди подіти використані картонні стакани.  Це - каналізаційна труба і муфта, з яких зроблений  бокс для збору одноразового посуду. Її назвали «Люлька-Мамай».


Андрій Хоменко, власник кав’ярні: «Стакани, коли вони складені в так званиий рукав, вони займають в рази менше місця. Тому що це об’єм, це просто повітря. В люльку-мамая ми просто складаємо стакани стопочкою. І вона може вмістити до 300 стаканів.»

Біля входу в заклад цей бокс стоїть кілька днів.

Андрій Хоменко, власник кав’ярні: «Ми за 2 дні назбирали якусь кількість стаканчиків, за допомогою цієї люльки-мамая. Якби воно все було хаотично, то це було б літрів.»

Відвідувачка кав’ярні Ганна Салівончик каже, що часто подорожує Європою. Там нині модно і економно відправляти відходи на вторинну переробку.

Ганна Салівончик, відвідувачка кав’ярні: «Паперові стаканчики — за них платиться дуже великий податок, тому коли ти приходиш зі своєю ємкістю, тобі дають 20-% знижку на каву. Підприємець, який не продає в одноразовому посуді — звільняється від екоподатку.

Андрій Хоменко, власник кав’ярні: «Будемо мотивувати людей не брати трубочки, не брати кришечки, сортувати сміття в свої люльки і ходити зі своїми горнятками.»

Андрій Хоменко каже, коли стаканчиків буде 15-20 кілограмів — їх відправлять до Києва на переробку. З картонних відходів там зроблять зошити та щоденники для школярів. щоденник для школярів.