Переселенців із Луганської та Донецької областей, які нині живуть в готелі Світязь у Луцьку, виганяють

18:00, 13 тра. 2019
 
Переселенців із Луганської та Донецької областей, які нині живуть в готелі Світязь у Луцьку, виганяють

Переселенців із тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей, які нині живуть в готелі Світязь у Луцьку, виганяють. Про це Суспільному розповіли переселенці Світлана Бондаренко і Олександр Шведов. Люди протягом 5 років винаймали там кімнати. В листопаді готель взяв в оренду новий орендар. Навесні почав там ремонт, людей попросили виїхати.

Олександр Шведов, переселенець: «9-го числа до нас прийшов охоронець і приніс повідомлення: розпишіться. В терміновому порядку покиньте готель Світязь. А куди я поїду? Он теща після інсульту, ветеран війни, з катетером, сечоприймачем. Вона не ходить, її потрібно під руки до туалету вести. Син інвалід 1ї групи А. Теж в туалет потрібно водити, не обслуговує себе.»

Олександр Шведов — пенсіонер. Разом із сім’єю переїхав з Донецька  на Волинь 2014-го, після початку російської агресії на Сході України. Каже, аби виселитись, їм потрібен час до кінця травня.


Олександр Шведов, переселенець: «Я бачу вихід — або мене відправляйте в Донецьку область, або в Запорізьку ближче до дому. Як я можу кудись поїхати з ними, мені потрібно вагон замовляти. От повний перелік цих будинків, телефонуєш, а толку ніякого.»

З 20-ти родин переселенців, які жили в готелі з 2014-го, нині залишилися 3, каже переселенка з Луганська Світлана Бондаренко. Вона разом з матір’ю живе у сусідньому номері. Каже, коли в “Світязі” почався ремонт, їх попередили про виселення. Ті родини, які мали можливість, виселились.

Світлана Бондаренко, переселенка: «Вони знали, коли брали в оренду готель Світязь, що тут проживають 10 сімей переселенців. Вони повинні були звернутися в міськраду  з питанням про розселення нас. В якесь соціальне житло. Нам запропонували  самостійно вирішувати це питання. Ми пішли знову міськрада, облрада, облдержадміністрація Відповіді немає ніякої і ніяких дій нема.»


Світлана Бондаренко каже, що їй та Олександру Шведову на виселення потрібен час до кінця травня. Шукають роботу і житло в інших регіонах.

Світлана Бондаренко, переселенка: «Це вже остаточне рішення ,я навіть з роботи розрахувалась. Вже все, речі практично зібрані. Я зараз маю поїхати в Київ, щоб там вирішити проблему з житлом. Ми їдемо, бо тут немає ніякої правди, немає нічого. В нас немає вибору.»

Директорка готелю Світлана Черняк розповіла Суспільному, що на поверсі, де живуть переселенці, розпочався ремонт. Номери від’єднують від усіх комунікацій. Коментувати ситуацію на камеру відмовилась, знімати себе заборонила.


Світлана Черняк, директорка готелю «Світязь»: «Не хочу говорити на камеру, тому що ви тут не перший і я думаю, що не останній. Є план ремонту і йде ремонт на 7-8 поверсі. Де 1 березня, про яке ми домовлялися і де кінець травня. - Буквально 2 тижні вирішення питання, нас не буде. - Світлана, ви можете фізично тут знаходитись до 1 червня вам потрібно: -Так. - До 1 червня, тільки приміщення будуть всі бомбити. - Та бомбіть, будь ласка.»

Директорка обласного департаменту соціального захисту  Світлана Гобод на камеру цю ситуацію не прокоментувала. Розповіла, що сім’ї Шведових пропонували поселення в геріатричному пансіонаті. Світлані Бондаренко — житло за межами Луцька. Вони відмовились. Ми звернулися за коментарем до міської ради. Що відповіли — розкажемо у наступних випусках.