Переховали останки ідентифікованих під Ковелем солдатів другої світової війни

20:06, 7 тра. 2019
 
Переховали останки ідентифікованих під Ковелем солдатів другої світової війни

Останки 63-ьох радянських воїнів, які загинули в боях під Ковелем,  виявили пошуковці загону «Відродження» в лісовому урочищі «Мар’їне» поблизу села МощЕна Ковельського району. Ідентифікувати вдалося імена 6-ьох військовослужбовців. 61 з них сьогодні перепоховали на військовому меморіалі поблизу Мощеної. Останки двох ідентифікованих солдатів другої світової війни пошуковці доправлять на їхню малу батьківщину — в  Чернігівську область.

Геннадій Гулько, краєзнавець: «Під час наступу Радянської армії в січні-лютому 1944 року і боїв, які велися тут, радянські війська оточили Ковель. Але фашисти, зібравши в кулак танкову дивізію СС, пробили таки це оточення. І практично вся військова частина, яка тут була, вона загинула.»

 

Командир пошукового загону «Відродження» Вадим Дорофеєнко з побратимами розповів: кілька років досліджує місцевість поблизу Ковеля.  Каже:  на початку 1944-го  у цих лісах щодня гинуло понад 3,5 сотні воїнів.

Вадим Дорофеєнко, командир пошукового загону “Відродження”, учасник АТО: «Ми зараз знаходимося на тому місці, де німецька танкова дивізія «Вікінг» пробивала собі коридор для того, щоб вивести звідси оточений гарнізон. Це їй вдалося. І на цьому місці м’ясорубка війни перемолола через свої жернова десь три полки. В день 375-380 службовців в день. І от коли ми піднімали санінструктора роти автоматників сержанта Алексеєнка, завдяки нагороді нам вдалося встановити його ім’я і повернути солдата із небуття. І от через 75 років для солдатів скінчилася війна і вони повертаються додому.»

Окрім сержанта Алексеєнка на малу батьківщину - Чернігівщину  -доправлять  останки червоноармійця Євтушенка, який родом з Ніжина.

Вадим Дорофеєнко, командир пошукового загону “Відродження”, учасник АТО : «В залишках нагрудних кишень у них були виявлені бойові нагороди «За відвагу». Було направлено відповідний запит і потім за цими нагородами нам вдалося їх ідентифікувати солдатів.»

Разом із останками солдатів Другої світової пошуковці знайшли предмети військового вжитку.  Із 63-ьох військовослужбовців, останки яких підняли з землі цього року,  ідентифікували шістьох, розповів Віктор Шмаков, голова ради ветеранів України.

Віктор Шмаков, голова ради ветеранів України: «Ми скорбимо за цими людьми. Бо вони загинули не просто так, а захищаючи нашу Батьківщину — Україну. І радість від того, що душі цих людей знайдуть свій останній притулок і будуть по-людськи вшановані. На жаль, за плином часу , знайти якісь документи, щоб їх ідентифікувати — неможливо. Але ми знаємо, що вони всі носять одне ім’я - визволитель України.»

Знайдені останки воїнів перепоховали на військовому кладовищі поблизу села Мощена.   Учасники церемонії  вшанували пам’ять полеглих хвилиною мовчання. Пролунав військовий салют, на могили воїнів поклали квіти.

Владислав Ваврищук, учень обласного ліцею ім. Героїв Небесної сотні: «Я обрав саме професію військового, щоб так само як ці солдати другої світової війни та ті, хто зараз воюють в АТО, захищати свою Вітчизну.»

З 2012 року на військовому цвинтарі в урочищі «Мар’їне»  перепоховали  281 військовослужбовця. Ідентифікувати вдалося 27. Більшість імен полеглих лишаються невідомими.