На Волині відзначають 76-ту річницю створення Колківської республіки

20:01, 18 кві. 2019
 
На Волині відзначають 76-ту річницю створення Колківської республіки

   На Волині відзначають 76-ту річницю створення Колківської республіки. Урочисті заходи відбулися у селищі Колки Маневицького району. Поблизу пам’ятного знаку «Колківська республіка» священики відслужили панахиду за загиблими за волю України. У Віче взяли участь представники місцевої громади.

Житель Колок Роман Романишин збирає інформацію про історію селища з різноманітних джерел. Розповідає: Колківська республіка у часи Другої світової війни проіснувала півроку. У волинських музеях збереглося небагато документів, пов’язаних з цими подіями. Чоловік має унікальні світлини з європейських видань. На них можна побачити колківчан, які були учасниками визвольної боротьби. 

Роман Романишин: краєзнавець, житель селища Колки: «В часи Колківської республіки, коли вона була знищена в листопаді 43-го року, основний удар прийшовся по Колках. І майже все тогочасне населення було знищене. А це з 7 тисяч вижило приблизно 500 людей. В той час повстанська армія зайняла територію не лише Колок, а тогочасного Колківського району, Цумані і Цуманського району, Ківерець і Ківерцівського району, Маневич і Маневицького району, а також обігнула дугою місто Луцьк. І змогли повстанці просунутися південніше Луцька, аж на терени Рівненської області.»

 

Роман Романишин розповів, що нині живих свідків тих подій лишилося двоє. Один з них Петро Мосійчук, мешкає у Колках. Інший живе за межами України. Батько волинянина Василя Кушніра каже: його батько мав зв’язок з колківськими підпільниками. Тому він приїхав сьогодні у Колки.

 

Василь Кушнір, голова Братства воїнів УПА: «Мій батько був ковалем на всю округу. І як я тепер розумію він мав явочну квартиру. В кузню можна було прийти любому. Про Колківську республіку я тоді не знав нічого. Просто говорили, що на Полісся пішли наші хлопці.»

На поминальне віче приїхав вчитель історії Віктор Деркач з Локачинського району. У Колках чоловік вперше.

Віктор Деркач, вчитель історії (Локачинський район): «Ми завжди були на перетині різних культур і на перетині виникло щось дуже унікальне. І саме це давало нам змогу виживати в подальшому в історичних процесах. Особливо в 20 столітті.  Історики називають ці землі кривавими землями

 

В урочистостях взяли участь колківські школярі. Дарина Васюхник народжена у незалежній Україні, розповіла за що боролися волиняни в часи існування Колківської республіки.  

Дарина Васюхник, мешканка Колок: «За Колки, за Україну. Щоб Україна була Україною, а не Радянським Союзом.»