Княгининівські депутати проти луцького сміття

18:12, 12 кві. 2019
 
Княгининівські депутати проти луцького сміття

  Перше питання, яке винесли на розгляд чергової сесії Княгининівської ОТГ, - підготовка звернення  депутатів сільради до Луцької міської ради щодо експлуатації полігону твердих побутових відходів у селі Брище. Нагадаємо, 6 квітня цього року комісія сільської ради з питань експлуатації полігону зафіксувала  порушення законодавства у користуванні сміттєзвалищем. Із полігону твердих  побутових відходів у селі Брище  фільтрати витікали за межі сміттєзвалища, - розповіла місцева жителька Алла Майструк.  Кілька днів тому на місці події зібралися жителі громади, депутати ОТГ та поліція.  

Депутати Княгининівської сільської ради проголосували за звернення до своїх колег із Луцької міської. Рішення прийняли одноголосно.

У проекті звернення, яке депутати розглянули на початку 43-го сесійного засідання, депутати просять передбачити в бюджеті Луцька гроші для усунення виявлених порушень в експлуатації сміттєзвалища, привести полігон до вимог екологічної інспекції і договору оренди полігону.

Олег Лукашевич, депутат Княгининівської сільської ради: «Я хотів би щоб ми були жорсткіші бо це не одноразові порушення експлуатації полігону, а систематичні. Це підтверджується протоколами.»

 За словами Олега Лукашевича,  поліція і інспектори Державної екологічної інспекції неодноразово фіксували порушення експлуатації полігону в селі Брище. Орендодавцю – Луцькій районній раді, видали припис із вимогою їх усунути.

 Олег Лукашевич, депутат Княгининівської сільської ради: «Фільтрат там найбільша проблема. Він утворюється через те, що там неправильно експлуатується полігон. Не проводиться пересипка, в деяких місцях взагалі немає обваловки. Як наслідок - фільтрат не просочується в землі і маємо таку ситуацію. Полігон географічно знаходиться вище, а село Брище в низині і тече в Брище. Як було зафіксовано, беруть відкачують і там виливають. Близько протікає річка Серна, звідти йде в Рокинівські ставки, і далі в Стир. І це все поширюється далі.»

 013-го року Луцька міська рада уклала договір оренди полігону в селі Брище з районною радою на 25 років. Брищенське сміттєзвалище – єдине куди звозять сміття з обласного центру, каже депутатка Ганна Войтюк. І продовжує: у випадку невиконання вимог щодо усунення виявлених на полігоні порушень, княгининівські депутати в судовому порядку вимагатимуть розірвання договору оренди з Луцьком. Депутатка Тамара Кашуба запропонувала колегам звернутися до Міністерства екології України з проханням закрити полігон.