Презентація виставкового проекту "Замлиння"

16:02, 12 кві. 2019
 
Презентація виставкового проекту

 У Музеї Волинської ікони відбулась презентація виставкового проекту «Замлиння». На ній представили сучасні ікони та сакральні твори учасників міжнародних пленерів іконопису, що відбувались з 2011-го по 2018-ий роки в Любомльському районі. За 8 років існування проекту це 69 виставка. В Луцьку сучасні ікони експонуються вперше, розповів Володимир Марчук.

Володимир Марчук, голова правління Волинської організації Національної спілки художників України: « Перед нами вже було 2 пленери в Новіце, це на території Польщі, де вони проводяться по сьогоднішній день. Вони зробили в нас таку виставку. Тут був консул Савіцкі, ми вирішили, що будем тут також організовувати такі пленери на Волині.»

Міжнародні десятиденні пленери відбуваються майже на кордоні між Україною і Польщею в селі Замлиння, Любомльського району. Участь в них беруть студенти-митці та іконописці з обох країн. Художниця Тетяна Мялковська - постійна учасниця проекту.

Тетяна Мялковська, художниця: «Атмосфера дуже позитивна. Об’єднані люди однією темою, люди комунікують, спілкуються. Дізнаються багато нового, духовного, читають книги, діляться враженнями, техніками, проводять особистий майстер клас. І найважливіше, що вони продовжують це. Вистрелює колоском оте добре зерно, яке кинуте в ґрунт в тому Замлинні. Ті майстри є апостолами в часі, які популяризують вічні цінності, християнські цінності.»

Марек Запур, віце-консул Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку: «Проект живе. Бо живе ікона. Надіюсь, що ще багато разів будуть митці зустрічатися і малювати картини. І ми будемо зустрічатися і будем на них дивитися.»

 З 2011-го року більше ніж 200 учасників міжнародних пленерів створили майже 600 робіт сакральної тематики.  Нині в Музеї Волинської ікони можна побачити частину робіт. Тут представлено 56 ікон і сакральних картин.

 Олександра Яковенко, відвідувачка виставки: «Дуже цікаві картини. В кожного художника інше бачення.»

Алла Єфремова, Відвідувачка виставки: «Виставка чудова, думаю, кожному лучанину варто прийти і подивитися на ці чудові образи. Спонукають до думки, віри, надії, любові. Прекрасно, що серед нас є такі творці, які розбудовують духовність.»

Один з ініціаторів проекту «Замлиння» Володимир Марчук каже: сучасні ікони і сакральні картини в музеї волинської ікони експонуватимуть до кінця літа.