Лучанин Вадим Курбан сортує усе своє сміття

19:00, 2 кві. 2019
 
Лучанин Вадим Курбан сортує усе своє сміття

Вадим Курбан  розповідає: органіку везе на дачу, а на папері, склі та металі ще й заробляє. Невдовзі, каже, хоче біля своєї багатоповерхівки облаштувати компостер для органічних відходів.

Вадим Курбан розповідає: сортувати сміття почав багато років тому. Нині сортує практично все: від паперу та пластику до кавової гущі та яєчної шкаралупи. Каже: органічні відходи вивозить на дачу, ними підживлює ґрунт. Важче з пластиком і поліетиленом, - говорить чоловік.

Вадим Курбан, сортує сміття: «Ось така пляшка, що ви з нею робите? Викидаєте. А ми її вже 4 місяць використовуємо для утилізації такого дрібного пластику. Ми прийшли до такого висновку, якщо це не приймається, то хоча б його треба ущільнити і зберігати так, щоб воно займало менше місця.»

Лучанин каже: раніше його сім’я з двох чоловік викидала 40-50 кілограмів органічних відходів на місяць, нині  - у десятеро менше, близько  4-ьох кілограмів,  решту утилізують та здають. На смітті можна заробляти, - розповідає Вадим Курбан: «Папір, скло, метал, органіка, навіть, в коштах, які при цьому заробляємо. За січень 171 гр., лютий – 81, березень – 65.»

Чоловік розповідає,  живе за принципом: «сміття нема, є вторинна сировина».

Вадим Курбан, сортує сміття: «Це з під сметани, кефіру, упаковка гарна, але в Луцьку її ніхто не приймає. Якби це був Київ, Харків, можна було б це здати. Нам треба зробити нашу систему поводження з відходами циклічністю, а не лінійною: купили-використали – викинули. Ми маємо зробити: купили – використали – відділи на переробку – знову використали.»

Чотири роки Вадим Курбан та його дружина не використовують поліетиленових пакетів. Коли йдуть до магазину, то  беруть власноруч пошиті сумки та спеціальні торбини:  «Звідси нічого не висипається, я зважив, зав’язав, наклеїв етикету і не взяв жодного пакета. Можна нарвати там пакетів, вони відслугували 10 хвилині і все, і на 500 років на сміттєзвалище, але йому ще треба знайти місце на смітнику, зараз проблема, куди відвезти.»

На вулиці Захарова, де мешкає родина Курбанів, контейнерів для сухої, мокрої фракції ще нема, є лише для пластикових пляшок. Біля смітників чоловік показує поліетиленові пакетики, які вітер розносить містом. Каже: лучани тільки вчаться сортувати сміття.

На іншій вулиці Луцька - Гордіюк, півроку тому встановили контейнери для роздільного збору сміття. Місцеві мешканці про ініціативу кажуть таке:

Анатолій Лящук, лучанин:  «Метал сюди не викидаємо, пластик окремо, папір на макулатури збираємо і все.»

Данило Влодік, лучанин:  «Звісно, ми сортуємо сміття, за цим майбутнє. Ви зараз суху фракцію викинули? Я турбуюся про майбутнє планети і екологію.»

Світлана Аляєва, лучанка: «Ці ящики диференційовано сміття загружають, а коли приїжджає машина, все скидається до купи, виникає питання: для чого починати, якщо не можна продовжити. Це все змішано машина везе, і все пропадає, гроші, труд людський.»

Зі слів директора департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради Юрія Крася, минулого року в Луцьку закупили 140 контейнерів за ґрантові гроші, ще 120 - вартували міському бюджету мільйон. Каже: сміттєвози мокру та суху фракцію вивозять окремо, але лучани до сортування ще не звикли.

Юрій Крась, директор департаменту ЖКГ Луцької міської ради: «Сміттєвозів нема спеціально для пет-пляшки, для чисто сухих і для мокрих нема, але він мусить зараз робити три ходки. Сміттєвоз той самий, але він забирає один раз вологу фракцію, один раз забирає пет-пляшку, третій раз – суху фракцію.Воно дуже важко йде, скільки б ми не говорили, малий відсоток людей розділяє сміття, видно по сортувальній лінії, що все кидають, і скло розбите, і лушпиння, але я думаю так, як з пет-пляшкою, зараз в нас проблем нема, за місяців 5-7 люди будуть розділяти.»

Зі слів Юрія Крася, за два тижні на роздільний збір сміття має перейти усе місто:  «Площадок по місту загалом облаштовано більше 100, ми зробили два райони ГПЗ і 40-вий, до 15 квітня плануємо розмістити наліпки, контейнери вже поремонтовані,  по всьому місту.»

В приватному секторі, каже Юрій Крась, тільки  почали ставити контейнери для ПЕТ-пляшки, планують ввести пакети для сухої фракції: «Німці називають «жовтий пакет», у нас він буде іншого кольору, але для сухої фракції , він закуповується, дається людям, потім забирається, але в ньому тільки суха фракція.»

Лучанин Вадим Курбан, який сортує усе сміття вдома, вирішив долучити до цієї справи сусідів, поблизу своєї багатоповерхівки хоче облаштувати компостер для органічних відходів. Каже: це буде експеримент, дозвіл від міської ради він отримав.

Вадим Курбан, сортує сміття:  «Хочемо зробити тут осередок компостування, дуже прикро, коли ми заповнюємо ці контейнери листям, скошеною травою, фактично ми веземо повітря, або веземо органіку, знаходимо йому місце, щоб воно потім виділяло метан. Нам треба щось робити   з органічними відходами, бо це 40% наших смітників. Я хочу його прокомпостувати і цей компост використовували для клумб з квітами.»

Зі слів чоловіка, нині у Луцьку бракує контейнерів, у які можна викидати електричні лампочки, таких у місті - 2. Директор департаменту ЖКГ розповідає: збільшити їхню кількість у Луцьку нині не планують.