Ковельські учні долучилися до проекту «Україна без сміття»

18:36, 25 бер. 2019
 
Ковельські учні долучилися до проекту «Україна без сміття»

Учні Ковельської загальноосвітньої школи №10 та міської гімназіъ долучилися до освітнього екологічного освітнього проекту «Україна без сміття». У навчальних закладах-учасниках проекту встановили спеціальні сортувальні контейнери. Так дітей привчають правильно сортувати побутові відходи -  папір, скло, пластик.

Оксана Козакевич, головний спеціаліст відділу цивільного захисту та екобезпеки міськвиконкому: “Контейнери ми придбали за кошти фонду охорони навколишнього середовища.  Всього — 20 контейнерів. Тут, в ЗОШ №10 — 14 наборів, це по три контейнери в наборі, а в гімназії — 6. Контейнери на пластик, скло, папір та залишкове сміття. Відгукнулась у нас  ГО “Україна без сміття”, спільно з якою ми і організували цей проект... ”

Збувати побутові відходи будуть місцевим підприємцям, каже Оксана Козакевич. З ними уклали відповідні угоди та погодили ціну за кілограм сортованого сміття. Це дасть можливість школам заробляти гроші, говорить вона: «В школах створені віртуальні рахунки, де всі дітки зможуть побачити, скільки коштів надійшло, і що вони  хочуть придбати за ці кошти з товарів , які виготовлені з вторсировини.  Це можуть бути щоденники з логотипом школи, ручки — за бажанням діток...”

Волонтери проекту читають школярам лекції, знайомлять їх з  практиками відповідального поводження з відходами. Розповідають про сучасні технології  переробки сміття, каже волонтерка Катерина Хоменко.

Катерина Хоменко, волонтерка ГО “Україна без сміття”: “Це насправді дуже буде мотивувати сортувати далі. Бо, ми розуміємо наскільки це буває важко. Коли немає заготівельників, то справа рухається дуже важко. Бо, якщо вони зможуть отримати гроші і купити, скажімо, щоденники з вторсировини, то у них тоді буде додаткова мотивація, щоб далі здавати сировину та її сортували.

Христина Павлючик, учениця Ковельської міської гімназії: “З пляшки, наприклад,  можна зробити куртку — я ніколи не думала, що таке реально.

Софія Лавренчук, учениця Ковельської міської гімназії: “Ми збережемо нашу природу і зможемо щось залишити нашим дітям...”

Катерина Васковець, учениця  Ковельської міської гімназії: “Коли до нас в Ковель приїжджають гості на екскурсію, то ми зможемо показати їм не забруднене місто, а гарні краєвиди з чудовою природою...”

На сьогодні 96% побутових відходів в Україні вивозять на звалища. Аби змінити довкілля, починати потрібно  з навчання саме школярів, каже волонтерка Катерина Хоменко. У разі успіху проекту до нього планують долучити інші ковельські школи.