На Волині електрики встановлюють безпечні гнізда для лелек

15:06, 22 бер. 2019
 
На Волині електрики встановлюють безпечні гнізда для лелек

Безпечні гнізда для лелек. Працівники Волиньобленерго замінюють старі буслячі гнізда на нові, з металевим каркасом.  Зі слів майстра Маневицької філії Волиньобленерго Андрія Шульгана, штучні кубла монтують, щоб врятувати лінії електропередач. Журналістам Суспільного майстер розповів - лелече гніздо може важити до півтонни. Подекуди електроопори такої ваги не витримують. Електромонтер Маневицької філії Волиньобленерго Ярослав Лопушик показує елемент майбутнього гнізда для лелек.

Ярослав Лопушик, електромонтер Маневицької філії «Волиньобленерго»: «Маєм металеву конструкцію спеціально для монтажу кубла буслячого. Воно получається над верхом,  ще надіваєм гофру».

Сьогодні електрики встановлюють штучне гніздо у селі Рудка Маневицького району поблизу хати 59-річного Петра Семенюка. На цій електроопорі лелеки оселилися 2 роки тому, розповідає чоловік.

Петро Семенюк, житель села Рудка: «Прилітали вчора бусли двоє, десь полетіли не знаю. Во бачте вони на провода як зроблять кубло, то світло вимикає. А це вони безпечно вже собі. Вони зроблять кубло бусли».

Майстер Маневицької філії Волиньобленерго Андрій Шульган розповідає: старі буслячі гнізда на електроопорах замінюють на штучні більше 10 років. Щосезону, з осені до весни, поки птахи у вирії, у області встановлюють близько 300 гнізд. Так, каже майстер, рятують лінії електропередач від руйнування.

Андрій Шульган, майстер: «Лелеки мостять гнізда на провода, ну трошки воно нам заважає. Пошкоджуються лінії електропередач, корозією і ми встановлюємо такі конструкції, щоб навантаження не відбувалося на наші провода».

Сьогодні, каже майстер, встановлять 4 гнізда. Одне з них у селі Комарове Маневицького району. Спершу електрики «обезточують» мережу. Потому демонтують старе гніздо. З сухих гілок, листя та соломи намощують нове. Монтаж конструкції на електроопору триває майже годину. Над майбутнім гніздом ширяє лелека. Конструкція з металу та соломи для лелек безпечна, каже електромонтер Ярослав Лопушик. Прослужить вона не менше 20 років.

Ярослав Лопушик, електромонтер Маневицької філіїї ПРАТ «Волиньобленерго»:  «Набагато безпечніше, бо воно все заземляється. Повторне заземлення. Раптом десь якась фаза проходить, струм, то вибиває автомат на підстанції. З часом, з роками вони все добавляють бусли, добавляють. Кубло може бути порядка 300 кілограмів, 400. До півтонни даже буває».

59-річна Євгенія Будь розповідає: лелеки з вирію до села повернулися напередодні. На місцевому болоті їх близько 10-ти. Ще один оселився на електроопорі поблизу будинку жінки.

Євгенія Будь, жителька села Комарове: «Торік прилетіло 3. Билися за кубло. А зараз один? – Зараз поки що один. Сьогодні  ранком прилетів.  Вони самі наносили, намостили і собі тут живуть. Цокочуть нам під хатою».

За шість місяців, розповідає майстер Андрій Шульган, у Маневицькому районі встановили 20 нових гнізд для лелек. Усі конструкції, зі слів чоловіка, вже заселені.