У Луцьку відбулася акція до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом

19:43, 21 бер. 2019
 
У Луцьку відбулася акція до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом

На Театральному майдані Луцька волиняни упродовж чотирьох годин мали змогу безплатно зробити флюорографію і більше дізнатися про туберкульоз. Акція відбулася з нагоди Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом, який відзначають 24 березня. Пенсіонерка Галина Пандазі розповідає:  побачила пересувний флюорограф випадково, вирішила перевіритися.

Галина Пандазі, лучанка: «У мене від горла якийсь кашель, то думаю перевірюся вже. Рентген я проходжу в поліклініці, ніби нічого не виявлено».

Лучанин Зіновій Бакун про безкоштовне обстеження на флюрографі почув по радіо, каже: це зручно.

Зіновій Бакун, лучанин: «В минулому році у мене виявили не туберкульоз, а рідину в легенях, от я перевірився. Одним словом пройшло. Не виявили зараз і слава Богу. Тут вже взяв і без всяких затрат. А в поліклініці треба записатися раніше».

Лучанка Любов Ковалюк розповідає: більше 10 років хворіє на астму. Нині обстежилася – розглядає виписку лікаря.

Любов Ковалюк, лучанка: «Не знаю, написав, що добре. Але так пописано, що не знаю чи лікар прочитає. Бо мені треба в карточку віддати, бо заставляли, щоб зробила рентген».

Обласна організація Товариства Червоного Хреста України спільно з Волинським протитуберкульозним об’єднанням таку акцію проводять щорічно, розповіла фахівець товариства Наталія Домбровська.

Наталія Домбровська, фахівець ВО Товариства Червоного Хреста України: «Ми долучилися до такої акції, яку започаткувала міжнародна спільнота «Зупинимо туберкульоз». Це – такі годиннички, кожен, хто одягає їх під час сьогоднішньої акції, демонструє свою причетність до загальної справи по подоланню туберкульозу в країні».

Емілія Матвійчук, голова Луцької Товариства Червоного Хреста України: «Діє програма про формування прихильності хворих до туберкульозу. Медичні сестри, які є в місті, ведуть супровід хворого, який вже пролікувався стаціонарно, тепер лікується амбулаторно. Цей супровід полягає в тому, що вони контролюють приймати ліків необхідних і 95 таких хворих виліковуються».

 Цього дня обстежилося близько 60 людей. Пацієнти переважно літнього віку, розповів лікар-рентгенолог Андрій Пуршак.

Андрій Пуршак, лікар-рентгенолог: «Все в межах норми, в одного чоловіка виявлено новоутвір, може доброякісна, може ні. Я порекомендував йому звернутися до сімейного лікаря і пройти обстеження на плівку. Обстежуватися треба усім нам, бо захворіти на туберкульоз може будь-яка людина, коли знижений імунітет, десь стикнулася вона з інфекцією (туберкульозною паличкою)і може заразитися».

Пересувний флюорограф на Театральному майдані працюватиме завтра з 11до 15 години.