На Волині горить сухостій

14:46, 13 бер. 2019
 
На Волині горить сухостій

Волиняни продовжують спалювати суху траву на своїх городах перед початком весняно-польових робіт. Після такого господарювання поля та луки перетворюються на згарища, - каже начальниця відділу обласного управління державної служби надзвичайних ситуацій Ірина Варварук. На Волині, за інформацією рятувальників, за останні два тижні трапилося 76 пожеж, із яких у 40-ка випадках горіла суха трава.

Ірина Варварук, начальниця відділу ДСНС в області: «За цих 2  тижні у нас було зафіксовано 75 пожеж. Це дуже велика цифра. За минулий тиждень – 40 пожеж в екосистемах. Всі вони, крім двох 73 пожежі – це спалювання сухої трави.»

Згоряє родючий шар землі. Найстрашніше  - у вогні гинуть тварини, - каже еколог Антон Поліщук.

 

Антон Поліщук, начальник  відділу Державної екологічної інспекції в області:

«Неодноразово бачили вже випадки, коли знаходили спалених зайченят, лисенят. Вони там горять заживо. Вони не можуть звідти втекти бо горить з усіх сторін. Грунт, щоб був родючим, щоб на ньому можна було щось вирощувати  - там є певний  шар і є мікроорганізми. Ці всі мікроорганізми просто спалюються.»

Сухостій на полі поблизу дороги з Луцька до села Рованці горів цими днями, - розповідає місцевий житель Микола. Свого прізвища чоловік не називає: «Живу ось тут неподалеку. Частенько буває йду додому або з дому через міст.  Що тут горить, що через міст горить. Частенько палять.» 

На одному подвір”ї обгоріла трава. Поблизу  - спалений город. Господар каже: винні сусіди.

Ірина Варварук, начальник відділу ДСНС в області: «За спалювання сухої рослиності є відповідальність і адміністративна, а у великих масштабних пожежах вона буває і кримінальною.»

 

Антон Поліщук, начальник  відділу Державної екологічної інспекції в області:

«На громадян передбачена за ст. 77 Кодексу України про адмінвідпо відальнсть від 170 до 340, на посадових осіб від 850 до 1190. Станом на сьогоднішній день Держекоінспекцією цього року було складено до 30 протоколів.»

Представниця рятувальної служби Ірина Варварук та еколог Антон Поліщук  просять волинян, які стали свідками підпалів сухостою, фотографувати паліїв та викликати поліцію.