Учні 14-тої гімназії Луцька переглянули світлини з Майдану та поспілкувалися з родиною загиблого Героя Небесної Сотні

11:55, 21 лют. 2019
 
Учні 14-тої гімназії Луцька переглянули світлини з Майдану та поспілкувалися з родиною загиблого Героя Небесної Сотні

 «Він мріяв про трьох дітей: одну дитину для мами, другу -  для тата і третю  - для України», - розповів сьогодні учням 14-тої гімназії Луцька брат загиблого на Майдані волинянина  Василя Мойсея Роман. Родину Мойсеїв запросили до школи у День Героїв Небесної Сотні. Учні гімназії переглянули світлини з Майдану та поспілкувалися зі свідками тих подій.

Лука Шевчук, гімназист: «Мене дуже вразили ці фотографії, які були зроблені на Майдані 2014 року.  Вони торкаються серця.»

Олександр Дейна, гімназист: «Вони  - Герої, у них була ціль і вони її досягли. Вони назавжди залишаться для нас Героями.»

Світлини, представлені на виставці, 5 років тому взимку зробив фотокореспондент з Луцька Микола Комаровський. Він розповів: не всі учасники Революції Гідності погоджувалися фотографуватися, каже: за світлинами їх могли легко ідентифікувати.

Микола Комаровський, фотокореспондент: «Пекельний січень був, ситуація уже напружувалася, вже пролилася перша кров. З тих знімків можна зрозуміти, як люди захищалися. З однієї сторони був спецназ в обмундируванні, в захисних жилетах, зі щитами, гумовими кийками, зброєю. А активісти були в касках, будівельних окулярах, захищалися не бронежилетами, а картонними коробками!»

Про події Майдану, відображені у фотографіях, Микола Комаровський розповів учням. Зустрілися діти і з родиною загиблого на Майдані Героя Небесної Сотні Василя Мойсея.

Ангеліна Рожок, учениця: «Сьогодні ми вшановуємо День Героїв Небесної Сотні. До нас приходив брат загиблого Василя Мойсея. Ми зрозуміли, що треба захищати свою рідну країну.»

Володимир Авраменко, учень: «Ще нам показували різні фото, як загинули різні люди невинні, яких повбивали. Мій дідусь знімав ці фото, щоб показати усім, як це було.»

Напередодні Роман Мойсей нам розповів:  20 лютого 2014-того довго не міг додзвонитися до брата. Василь у ті лютневі дні перебував на Майдані у Києві. Каже: ледве додзвонився до  його товариша.

Роман Мойсей, брат Героя Небесної Сотні Василя Мойсея: «Він каже: почекай 5 хвилин.  Ті 5 хвилин були дуже страшні. Каже: Васі вже нема.» 

Пізніше родина дізналася, що  Василя поранив снайпер. Того ж дня хлопець помер в одній із київських лікарень. Учням, які зібралися на зустріч, Роман розповів: що його брат був добрим, уважним до інших, працьовитим, сміливим, він мріяв жити у вільній країні, хотів мати сім’ю і виховати трьох дітей.

Роман Мойсей, брат Героя Небесної Сотні Василя Мойсея: « Я спробую їм розказати про Василя, про те, що в них теж є рідні, хай люблять їх. Коли Василь їхав на Майдан останній раз я йому першому розповів, що у мене має народитися донечка, він це сприйняв з великою радістю. Він хотів трьох дітей, казав: одна за маму, друга за тата, третя для України. В нас так і склалося: сестра для мами, я за тата, а він для України.»

Дівчинка читає вірш

Єлизавета Мойсей, мама  Героя Небесної Сотні Василя Мойсея: «Трагічний для нас день і для всієї України. Вшанування Героїв Небесної Сотні. Гарно дітки виступили, шанують українські традиції, я дуже рада, що вони були у вишиванках. Вася дуже любив все українське і хотів, щоб діти в школах одягали вишиванки. Вася хотів, щоб була українська нація, щоб жили і процвітали у нас в Україні і, щоб було в нас, як в Європі. Він як їхав на Майдан в останній цей день він мені не казав, хотів, щоб я не плакала, не переживала. Я додзвонилася, каже: «Мамо, я тебе не чую, я в ліфті…». А я казала: «Благословляю сину, вернися живим».