Волинянка Майя Москвич - одна із інціаторок луцького Євромайдану

12:46, 20 лют. 2019
 
Волинянка Майя Москвич -  одна із інціаторок луцького Євромайдану

  20 лютого в Україні — День Героїв Небесної сотні. З активісткою волинського Євромайдану Маєю Москвич кореспонденти Суспільного зустрілися на Театральному майдані обласного центру. Розповідає: її майдан розпочався тут, у Луцьку. Потім разом з однодумцями дівчина вирушила у столицю. 

 

Майя Москвич: «Мені найбільше запам’ятався марш мільйонів. Приїхала, там була ялинка розібрана і я піднялася на верх. Подивилася з верху на всіх людей. Був заповнений весь майдан аж до Європейської площі, Хрещатик, Інститутська. Куди не глянь - були скрізь люди. Це було велике море. Було таке враження - ніби живий організм. Я навіть зараз пригадую цей момент, то у мене були відчуття неймовірної гордості. Люди там не бездумно ходили, а у них був настрій. Вони реагували, вони думали. Це була українська нація, народження. Це був дуже хвилюючий момент.»

 

Каже: у листопаді 2013-го року її затримали за протестну акцію, під час якої мітингувальники несли перевернуті портрети тодішнього президента Януковича. За це дівчину посадили під домашній арешт і одягли спеціальний браслет.

Майя Москвич: «Це абсолютний контроль. Це ти ходиш з «маячком»  і хтось на моніторі дивиться. Потрібно було заряджати цей пристрій. Звичайно, не приємно. Саме з електронним браслетом, тому що його вчепили на ногу і надто туго і у мене набрякла нога, його зняли бо мені було з ним фізично неможливо ходити. Плюс подали апеляцію і, одним словом, його зняли. Не довго ходила, але самі обмеження діяли півтора місяці.»

Після Революції Гідності пішла до війська, була добровольцем на Донбасі з серпня 2014-го року, воювала у складі кількох батальйонів. Після служби, розповідає дівчина, замінила вогнепальну зброю на лук.

 

Майя Москвич: «Змінюються цінності. Напевно нічого не змінює життя, так як смерть. На Майдані коли були смерті, то вже тоді люди змінилися, хто відчув це. Я змінилася так само. Змінюється ставлення до життя. Відбуваєтеся перегляд усіх цінностей. Що є важливе, а що ні. По іншому дивишся на те, що відбувається.»

Розповідає: відшліфувала майстерність у стрільбі з лука. У жовтні 2018-го стала переможницею “Ігор Нескорених”, що відбулися в австралійському Сіднеї. Там виборола одразу дві золоті нагороди.

Майя Москвич: “Ігри нескорених” - в першу чергу,  це реабілітація через спорт. Це участь в світовому співтоваристві, комунікації, спілкуванні.  Медалі - це вже другий план. Це не ті змагання, на яких треба їхати за медалями. Є параолімпійські ігри, олімпійські, ось там справді важливі медалі, а «Ігри нескорених»  це більше йде як реабілітація.»

Про нинішнє суспільство каже таке:

Майя Москвич: «Вона набагато сильніше ніж шість років тому. Воно наскільки сильне, що воно не дасть, хто би прийшов до влади, завернути  країну, не туди куди треба. Просто - не дасть. Бо воно вже зміцніло!»