У Ківерцівському районі реорганізовують заклади  позашкільної освіти

17:40, 19 лют. 2019
 
У Ківерцівському районі реорганізовують заклади  позашкільної освіти

  У Ківерцівському районі реорганізовують заклади  позашкільної освіти. Про це розповів кореспондентам Суспільного начальник відділу освіти Ківерцівської райдержадміністрації Микола Грибук. Він каже: це стосується  районного центру дитячої та юнацької творчості, районного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді та  районну станцію юних туристів Волинської області.  Їх планують об’єднати в  одну структуру «Центр позашкільної освіти».

У Ківерцівському районному центрі дитячої та юнацької творчості директорка розповіла: майже половину груп закриють. У старшій групі зразкової студії танцю «Megadance» два роки займалася Тетяна Місько, на лютий  розкладу занять немає.

 

Тетяна Місько, учасниця танцювального гуртка: «Для мене це було прикрою новиною. Бо танці відіграють важливу роль в моєму житті. Я тут відпочиваю. А так забрали і цю можливість ходити сюди 1-2 рази в тиждень, бо для кожної людини важлива реалізація в житті.»

Вчитель танців Руслан Горохоль каже: в гуртку скоротили 6 годин занять.

Руслан Горохоль, керівник зразкової студії танцю «Megadance»: «Нашому колективу 20 років, так сталося, інколи не міг подумати, що доведеться його зменшувати, адже хотіли нарощувати, бо багато дітей добираються із сіл. І зараз вийшло так, що старша група немає часу в розкладі, кількість дітей зменшилася, але ми просто так їх відпустити не можемо. І, хоча б раз у тиждень я їх чекаю на наших заняттях.»

Директорка центру дитячої та юнацької творчості, яка є головою ліквідаційної комісії, каже: скоротили всіх сумісників, гуртки в селах закрили, окрім тих, на які виділяють гроші місцеві громади.

 

Леся Куліба, директор районного центру дитячої та юнацької творчості: «У нас працювало 60 груп дітей, а зараз залишиться 35 груп дітей. Ті гуртки, які працювали на базі сільських шкіл, а це були сумісники, то вони не працюють і не будуть працювати, бо була чітка вказівка влади, щоб по сумісництву робота організовуватися не буде. Це і судномоделювання, автомоделювання, і два зразкових колективи. Шкода, бо колективи хороші, пропали

 

У листі райдержадміністрації, який показав нашій знімальній групі керівник відділу освіти райдержадміністрації, вказано: 441 дитина із сіл та селищ району не навчатиметься в позашкіллі  – керівників їх гуртків скорочують. Залишиться гуркова діяльність в Жидичині, Завітному та Цумані – на зарплати викладачам гроші дають громади.

Голова Ківерцівської ОТГ Володимир Жгутов розповів: заклади фінансуватимуть на 63% від минулорічних витрат.

Володимир Жгутов, голова Ківерцівської ОТГ: «Районні структури, які з часом перейдуть в комунальні структури громади, розраховувалися на весь район. Населення району 64 тисячі, населення громади 17, 5 тисячі.» 

Микола Грибук, начальник відділу освіти Ківерцівської райдержадміністрації:«Відповідно до  їхнього прийнятого бюджету, який є дефіцитним, нам поставили умови, щоб створити одну структуру, шляхом злиття позашкільних закладів,  щоб зекономити кошти. Треба підганяти штати під ті кошти, які виділила міська рада, і вона більше не хоче виділяти, то це факт.»

Микола Грибук розповідає: статут нового закладу з назвою «Центр позашкільної освіти»  розробили й готові подати на затвердження районної сесії. Нині завершують штатний розпис, скорочення заплановане на 50%, каже він.