Рахунки за газ: що в платіжках є рекомендацією і не обов’язковим для сплати   

10:58, 18 лют. 2019
 
Рахунки за газ: що в платіжках є рекомендацією і не обов’язковим для сплати    

   Волинська облдержадміністрація звернулася в обласне управління Служби безпеки України та управління захисту економіки Нацполіції з проханням розглянути законність дій  товариства з обмеженою відповідальністю «Волиньгаз Збут». Про це розповіла керівниця відділу інформаційного забезпечення ОДА Каріна Мариневич. Йдеться  про «рекомендований платіж», який надходить волинянам із рахунками за комунальні послуги. «Рекомендовані платежі» від газівників створюють соціальну  напругу, - каже про це директорка департаменту соцзахисту населення облдержадміністрації Оксана Гобод. Вона говорить: з початку року надійшло більше 20 письмових звернень з проханням вплинути на ситуацію.

Оксана Гобод, директорка департаменту соцзахисту населення ОДА: «Звернуся до громадян, які користуються пільгами та субсидіями, що вони повинні платити у платіжках лише «обов’язковий платіж». Якщо він більший ніж факт використання спожитої послуг - то треба платити «факт використання спожитої послуги.»

 «Рекомендований платіж» пишуть, каже директор «Волиньгаз Збуту» Микола Тищук, щоб споживачі оцінювали перспективу й економили при потребі.

 

Микола Тищук, директор ТОВ «Волиньгаз Збут»: «У платіжках є різниця щодо сум, якщо людина економила, має велику площу, то по розрахунку там велика сума до оплати. Але людина сама приймає рішення: палити чи не палити ми маємо, як газопостачальними, його позначати окремими рядком, не є підставою для відключення, для оплати, є рекомендованим, не обов’язковий до сплати.»

 Лучанин Анатолій Ягелюк обігріває дім газом. Чоловік говорить, що в платіжках почали дописувати зайві кубометри, які, згідно з лічильником, він не використовував.

 

Анатолій Ягелюк, лучанин: «Об’єм використаного газу в робочих умовах 150 метрів кубічних, тобто по лічильнику, а коефіцієнт приведення до стандартних умов - 1.08, об’єм у стандартних умовах - 162 метри, різниця 12 метрів кубічних, а це - 102,6 копійок. Оце мені довелося додатково заплатити за використаний газ. Моя знайома ходила в міськгаз, бо заплатила зайвих 400 грн, але так і нічого не добилася.

 Зі слів директора «Волиньгаз Збуту» Миколи Тищука, це рекомендований платіж, який сплачувати не обов’язково  З його слів, стандартні умови – це використання газу при температурі 20 градусів вище нуля з тиском на нього 760 міліметрів ртутного стовпчика. Микола Тищук каже: сучасні лічильники це враховують, старого типу ні, тому, згідно з формулою, пропонують людям доплачувати.

Микола Тищук, директор ТОВ «Волиньгаз Збут»: «Ми виставляємо на сьогодні споживачам , ці нарахування відбуваються з жовтня і приміткою вказується,  що є така різниця в об’ємах для споживання. Але це не є обов’язкова оплата й у заборгованість не виставляється.

В облдержадміністрації відмовилися показати копію листа, якого надіслали правоохоронцям. Керівниця відділу інформаційного забезпечення Каріна Мариневич говорить: це внутрішня переписка, не публічна.