Командир 14 ОМБр Олександр Охріменко в інтерв’ю Суспільному розповів про ситуацію на передовій

Командир 14 ОМБр Олександр Охріменко в інтерв’ю Суспільному розповів про ситуацію на передовій

7 кві. 2023

14-та окрема механізована бригада імені князя Романа Великого, яка базується у місті Володимир, на передовій — з першого дня повномасштабного вторгнення росії в Україну. Журналістка Суспільного у Луцьку Тетяна Біскуб розпитала в командира 14 ОМБр, підполковника Олександра Охріменка про ситуацію на фронті та стан справ у бригаді.

Про особовий склад

«Для підготовки резервістів, добровольців, мобілізованих є визначені терміни. І взагалі немає такої необхідності — одразу залучати особовий склад на лінію бойового зіткнення. Безпосередньо в пункті постійної дислокації організована підготовка даної категорії, яка проходить протягом двох тижнів. Хто мав військову облікову спеціальність, він може направлятись одразу в зону бойових дій на посаду, але з допідготовкою у зоні бойових дій», — каже військовий.

Командир 14 ОМБр, полковник Олександр Охріменко

Читайте також: «Ми — великий народ, достойний гарного майбутнього», — експолонена військова лучанка Алла Сенченко у інтерв’ю Суспільному

Про ворогів

«В загальному різні категорії є. І регулярна армія, і приватні кампанії, типу "Вагнер", мобілізовані, різношерсті структури. В цьому випадку у нас на лінії бойового зіткнення з тієї сторони присутні і вагнерівці, і кадрові службовці», — розповідає полковник.

Про партнерську допомогу

«Західні партнери нам допомагають. Є в нас категорії військовослужбовців різних спеціальностей, які уже завершили навчання на тій чи іншій техніці. Є техніка, яка нам доставлена, і ми виконуємо завдання на цій бойовій техніці. На даний час є категорія, яка навчається за кордоном в складі груп, в складі розрахунків, екіпажів», — говорить Олександр Охріменко.

Про характер війни 

«Зараз більш статичний з визначенням лінії зіткнення, з тимчасовою зміною цієї лінії в нашу користь. Масштабних наступальних дій ми не проводимо, тому що є необхідність і перегрупуватися, і відновити сили, допідготовити особовий склад. Щоб найбільш ефективно в найкоротші терміни надалі виконувати задачу щодо звільнення тимчасово окупованих територій», — каже командир.

«За  потенціалом, за якістю, за забезпеченням і за наявності тих засобів ураження, які надають нам партнери, то наші Збройні сили на дві голови вищі. За підготовкою, за  професіоналізмом, за вмотивованістю, і решті критеріїв, що дозволяють виконувати поставлені завдання», — додає військовий.

Читайте також: «Суспільне. Спротив» на ютубі — де дивитись

Про Героїв України

«У бригаді — 15 осіб, але на жаль посмертно. Згадую наших танкістів доблесних. Екіпаж танку, якій за весь період виконання бойового завдання починаючи від 24 лютого, 2 чоловіка — командир та навідник знищили 12 танків на різних напрямках у різних боях. Це просто робота, вони цим не хизувались і не вимагали, що дайте. Вони подані ці два чоловіка на нагородження званням Героя України», — ділиться командир.

Про матеріальне забезпечення і відпустки

«Питань щодо фінансового забезпечення зараз не виникає. Що грошове забезпечення особового складу, що додаткова винагорода за участь у виконанні завдань в зоні бойових дій виплачується стабільно до 20-го числа основна виплата, і до 30-го числа кожного місяця отримають додаткову винагороду в розмірах, які визначені: 100 та 30 тисяч, в залежності від місця розташування. Особовий склад у відпустки зараз ходить, але у тій кількості, яка дозволяє зберегти підрозділ боєздатним в ході виконання бойових дій», — розповідає офіцер. 

Про волонтерів

«Співпраця налагоджена на усіх рівнях — командирів батальйонів, дивізіонів, рот. Допомога суттєва. Ті питання, які самі не можемо вирішити, не можемо самі закупити, тут волонтерські організації суттєву допомогу надають», — говорить Олександр Охріменко.

Про відповідальність і мотивацію

«Найважливіша — робота з людьми. А решта все під силу. А мотивує сім’я, наші діти, наші дружини, наші рідні, які мають можливість жити, розвиватися, розвивати країну, працювати, ходити в садочок, школу. Тому ми там маємо робити і завершувати те, що ми не починали. Я не буду розкривати військових таємниць. В нас є загальнонаціональна мета — кордони 1991-го року незалежної, вільної України і вони будуть. Коли будуть — скоро, скоріше ніж ми собі думаємо», — впевнений командир. 

Олександр Охріменко народився 19 жовтня 1984 року на Вінниччині. У 2006 році з відзнакою завершив Одеський інститут Сухопутних військ, а також закінчив Національний університет оборони України ім. І. Черняховського. Волинську бригаду очолив в жовтні 2021-го.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні та якісні новини Волині — читайте на цифрових платформах Суспільного у Луцьку:

За матеріалами Суспільне Луцьк.