«Ми — великий народ, достойний гарного майбутнього», — експолонена військова лучанка Алла Сенченко у інтерв’ю Суспільному

«Ми — великий народ, достойний гарного майбутнього», — експолонена військова лучанка Алла Сенченко у інтерв’ю Суспільному

6 кві. 2023

49-річна військовослужбовиця Алла Сенченко служить із 2018-го року, виконувала бойові завдання в зоні ООС. У перший день повномасштабного вторгнення рф в Україну жінка знову пішла у військо. В травні 2022-го під час оборони Лиману на Донеччині потрапила у полон, двох її побратимів російські військові розстріляли.

В полоні бійчиня була 8 місяців та 11 днів. Після реабілітації вперше приїхала до Луцька, де майже тиждень провела вдома з рідними. В інтерв’ю журналісту Суспільне Луцьк Вадиму Панафідіну Алла Сенченко розповіла про бойовий досвід, найстрашніші хвилини у полоні та поділилася емоціями від довгоочікуваного повернення додому.

Кореспондент Суспільного Вадим Панафідін та військовослужбовиця Алла Сенченко.

Читайте також: «Кожен показав, хто є хто», — волинський аеророзвідник у інтерв’ю Суспільному

 

  • Про службу у другому стрілецькому батальйоні

 

«Добре там служилося, адже там усі волиняни. Дуже комфортно було, ти вдома і в тебе благородна ціль — стаєш на захист своєї країни. Багато людей стресували, бо не знали, що робити, а я знала, що стану до лав війська та буду захищати Батьківщину», — говорить бійчиня.

 

  • Про полон

 

«Нам було доведене завдання прикривати відхід. Ми зайняли позицію. Був щільний обстріл, пізніше втратили зв’язок із командуванням, і командир нашого підрозділу прийняв рішення відходити. Нам трохи заважало незнання місцевості, як сліпі кошенята просувалися. І так ми рухалися впродовж доби. Був зруйнований будинок, там літня кухня, у ній була дуже налякана жінка. Ми залишилися до ранку у сараї, де були кролі, слава Богу, була й вода. Щоб не наражати місцевих жителів на небезпеку, ми пішли. Зустріли їх у підвалі, нас почастували сухариками з ікрою кабачковою. Це було дуже смачно. Воно зовсім по-іншому сприймається, коли розумієш, що це може бути твоя остання страва. Поряд була літня кухня, ми туди зайшли, помилися, вирішили відпочити. Пройшла година-півтори, у двері зайшли військовослужбовці рф, поставили на коліна, руки за голову», — згадує військова.

Читайте також: 31 березня — 6 квітня. Добірка від Суспільне Луцьк

«Ти розумієш, що можеш просто в будь-яку хвилину померти і твоє життя висить на волосині. Виконуєш їхні накази і стараєшся вижити. Я була налаштована на все. Для мене це був жах — потрапити в полон у таку країну, де не діють закони. Я розуміла, що можу пропасти назавжди», — говорить Алла.

«Їхні новини краще не дивитися. Це була психологічна травма. Я про Бандеру стільки ніколи багато не чула в Україні, як у полоні. Ми там взагалі не володіли ситуацією, що відбувається у нашій країні. Лише на єдиній вірі та надії трималися, на впевненості, що наша країна вистоїть», — розповідає жінка.

«Найстрашніші — це жінки-конвоїри. Це така була жорстокість, що просто ну… Навіть було таке, що їхній спецназівець, коли побачив, як вони нас змушують робити зарядку, то сказав, що це не зарядка, а знущання! Тяжкий шлях», — каже експолонена.

 

  • Про повернення

 

«Це дійсно переродження: дивишся на життя новими очима, нові відчуття, усе по-новому. Психологічне здоров’я має бути на рівні, адже це якість життя. І коли ти подолаєш свої труднощі тут і зараз, то подальше твоє життя буде набагато краще, якісніше», — ділиться Алла.

Читайте також: У Луцьку рідні зустріли звільнену з полону військовослужбовицю Аллу Сенченко

 

  • Про перемогу і мирні мрії

 

«Все зроблено для перемоги й ще дуже багато зробиться. Весь світ став нам на допомогу і ми також згрупувалися, ми молодці. Ми — великий народ, достойний гарного майбутнього. Мрію, звісно, щоб завершилася війна. А ще — я дуже люблю подорожувати, хочу побачити Іспанію, Італію — країни, які мріяла побачити перед війною», — каже Алла Сенченко.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні та якісні новини Волині — читайте на цифрових платформах Суспільного у Луцьку:

За матеріалами Суспільне Луцьк.